Idi na sadržaj

Emir Suljagić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Emir Suljagić
Rođenje (1975-05-21) 21. maj 1975 (49 godina)
EtnicitetBošnjak
ObrazovanjeFakultet političkih nauka u Sarajevu
Zanimanjenovinar, pisac, političar

Emir Suljagić (rođen 21. maja 1975) bosanskohercegovački je novinar, pisac i političar. Trenutno je dekan Fakulteta menadžmenta i javne uprave na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.[1]

Suljagić je poznat po zalaganju za prava osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici. Njegova knjiga, "Razglednica iz groba" je ispovjest o genocidu koju je na engleskom jeziku objavio i do sada je prevedena na devet svjetskih jezika.

Rani život i obrazovanje

[uredi | uredi izvor]

Emir Suljagić je rođen je 21. maja 1975. u Ljuboviji, SFRJ (danas Srbija). Tokom rata u Bosni i Hercegovini Suljagić je bio izbjeglica. Imao je 17 godina kada je njegova porodica 1992. pobjegla od etničkog čišćenja iz doline Drine i sklonila se u Srebrenicu. Bio je prevodilac za snage Ujedinjenih nacija (UN) stacionirane u gradu. Zahvaljujući svom zaposlenju kao prevodilac UN-a, Suljagić je preživio masovno pogubljenje muškaraca i dječaka iz enklave nakon pada grada.

Nakon rata, Suljagić je pohađao Univerzitet u Sarajevu, gdje je studirao politologiju. Kasnije je magistrirao "Demokratiju i ljudska prava" na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Bolonji (2005.) i doktorirao politologiju na Institutu za mirovna istraživanja i sigurnosne studije, Univerziteta u Hamburgu (2010).

Politički aktivizam

[uredi | uredi izvor]

Suljagić je 2006. izabran za savjetnika premijera Bosne i Hercegovine, gdje je osmišljavao i provodio komunikacijsku strategiju za ured premijera, nadgledao PR osoblje i služio kao ključni glasnogovornik i kontakt s medijima. Nakon toga, od 2009. do 2011, Suljagić je obavljao dužnost direktora za komunikacije Ureda gradonačelnika Sarajeva, gdje je uspješno vodio pregovore između gradonačelnika i Al Jazeere English o prodaji gradske frekvencije i pokretanju Al Jazeere Balkans sa sjedištem u Sarajevu. Tokom 2010. Suljagić je bio šef komunikacija za Socijaldemokratsku stranku (SDP) BiH gdje je vodio razvoj strategije pobjedničke kampanje SDP-a tokom parlamentarnih i predsjedničkih izbora 2010, koja je udvostručila broj glasova od 2006.

Na parlamentarnim i predsjedničkim izborima 2010. Suljagić je osvojio ministarsko mjesto i postao Ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo u mandatu (2011-2012). Uveo je centralizirano financijsko upravljanje u javni predškolski sistem Kantona Sarajevo i uveo novu politiku inkluzivnog obrazovanja za Rome i djecu s invaliditetom. Izabran je za zamjenika ministra odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u 2015. godini.

Između 2012. i 2014, Suljagić je učestvovao u akcijama "Glasaću za Srebrenicu" i 'Koalicija 1. mart". Kampanja „Glasaću za Srebrenicu“ uspješno je pregovarala o kandidaturi zajedničkog kandidata četiri različite bošnjačke stranke za gradonačelnika na lokalnim izborima u Srebrenici 2012, čime je sačuvan glas bošnjačke manjine u Srebrenici. Koalicija "1. mart" je poslijeratna mreža preživjelih, izbjeglica, interno raseljenih osoba i građanskih organizacija s ciljem registracije birača u njihovim predratnim mjestima prebivališta.

Novinarstvo i akademska karijera

[uredi | uredi izvor]

Suljagićev prvi novinski angažman bio je kao novinar, istraživački novinar i urednik u bosanskohercegovačkom tjedniku "Dani", gdje je obrađivao širok spektar tema, od korupcije do ratnih zločina i dobio je nagradu "arim Zaimović" za najboljeg novinara ispod 25 godina (1999). Od 2002. do 2004, Suljagić je za Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR) izvještavao iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Bio je prvi novinar koji je objavio dokaze o direktnom učešću režima Slobodana Miloševića u srebreničkom genocidu.

Suljagić je 2010. dobio Dayton Literary Peace Prize - godišnju američku književnu nagradu koja prepoznaje snagu pisane riječi za promicanje mira.

Suljagić daje intervjue i komentare na niz pitanja iz svog područja rada, uključujući negiranje genocida, oporavak nakon sukoba i ljudska prava mnogim nacionalnim i međunarodnim medijima, uključujući BBC,New York Times, Die Presse, Die Zeit, Suddeeutsche Zeitung, El Pais, TRT, Politico, FTV BiH, Federalni radio, NTV Hayat, HRT, Face TV, TV1 i BIRN.

Suljagić je 2017. počeo raditi kao predavač u oblasti studija mira i sukoba i međunarodne sigurnosti na Fakultetu menadžmenta i javne uprave na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a 2019. imenovan je dekanom istog fakulteta.

Suljagić se 2007, kao preživjeli, pridružio projektu "Lične priče žrtava" za stalnu izložbu Spomen-sobe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i od tada se aktivno uključio u rad Memorijalnog centra, da bi poslije bio imenovan direktorom Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Publikacije

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Suljagić novi direktor Memorijalnog centra Potočari" (jezik: Bosnian). vijesti.ba. 30. 9. 2019. Arhivirano s originala, 24. 9. 2021. Pristupljeno 30. 9. 2019.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)

Izvori

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]