En-Nisa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة النساء
En-Nisa'
Žene
Prikaz prve stranice sure En-Nisa
KlasifikacijaMedinska
Džuz4 - 6.
Red. br. u Kur'anu4.
Br. ajeta u suri176
Br. riječi3.712
Br. slova15.937
Br. sedždi-tilavetnema

Sura En-Nisa (arapski: سورة النساء; bosanski: Žene) jest četvrta sura Kur'ana. Ubraja se u medinske sure. Sadrži 176 ajeta, što je čini trećom surom po dužini, nakon El-Bekara i Ali Imran. Naziv je dobila po tome što se u velikom dijelu bavi pitanjima prava i obaveza žena.[1][2]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Dio Kur'anske sure En-Nisa ukrašenim pismom iz 13. vijeka

Na samom početku, u prvom ajetu, govori se o stvaranju jedne duše (nefsin vahidetin), a zatim stvaranja para toj duši (zevdžeha), a zatim da su se od njih rasprostranili mnogi muškarci i žene.

U daljnjem tekstu govori se o pravima siročadi, čuvanju njihovog imetka, a zatim zabrana ženidbe s više od četiri žene (3. ajet), zatim o nasljednom pravu (11. i 12. ajet), prijetnja onima koji ne poštuju ta prava (14. ajet), kazna za preljubu (15, 16. i 17. ajet).

U 19. ajetu jasno se zabranjuje da se "žene nasljeđuju kao stvari" nakon smrti muža, što je bio običaj u nekim kulturama.

U daljnjem tekstu (23, 24. i 25. ajet) podvlači se granica ko se po islamskom pravu smije, a koga je zabranjeno ženiti od žena.

Sura En-Nisa' također obiluje ajetima opće poruke koji se nalaze i u mnogim drugim surama, kao što je opis džehennema, dženneta, poticanje na dobročinstvo, prijetnja za loša djela itd.

U 153. ajetu također se spominje poslanik Musa i događaj u kojem su Jevreji od njega tražili da im pokaže Allaha, a odmah nakon toga (157. ajet) negacija da je Isa (Isus) ubijen na krstu: "...a nisu ga ni ubili niti razapeli, već im se pričinilo (šubihe lehum)...", ajet koji muslimani često navode prilikom negiranja Isusovog raspeća. "(...) a sigurno ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao sebi...", kaže se u daljnjem tekstu.

U 171, 172. i 173. ajetu nalazi se potvrda negacije raspeća i trojstva riječima: "...Mesih (Mesija), Isa (Isus), sin Merjemin (Marijin), samo je Allahov poslanik i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, hvaljen neka je On, zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji"

Posljednji ajet ove sure bavi se nasljednim pravom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tefsir Ibn-Kesira sure En-Nisa'" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 21. 1. 2021. Pristupljeno 23. 2. 2016.
  2. ^ "Prijevod Kur'ana na bosanski jezik - Besim Korkut" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 4. 3. 2016. Pristupljeno 23. 2. 2016.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]