Idi na sadržaj

Encyclopædia Britannica (11. izdanje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Encyclopædia Britannica jedanaesto izdanje

Encyclopædia Britannica, Jedanaesto izdanje (1910–1911) je referentno djelo od 29 tomova, izdanje prave Encyclopædia Britannica. Razvijena je tokom tranzicije enciklopedije sa britanske na američku publikaciju. Neke od njenih članaka napisali su najpoznatiji naučnici tog vremena. Ovo izdanje enciklopedije, koje sadrži 40.000 unosa, ušlo je u javno vlasništvo i lahko je dostupno na internetu. Njegova upotreba u modernoj nauci i kao pouzdan izvor smatra se problematičnom zbog zastarjele prirode nekih njegovih sadržaja.[1] Moderni naučnici su neke artikle smatrali kulturnim artefaktima 19. i ranog 20. vijeka. Uz to, 11. izdanje je zadržalo značajnu vrijednost kao vremenska kapsula naučnih i historijskih informacija, kao i naučnih stavova iz epohe koja je neposredno prethodila Prvom svjetskom ratu.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Boyles, Denis (2016). Everything Explained That Is Explainable: On the Creation of the Encyclopaedia Britannica's Celebrated Eleventh Edition, 1910–1911. Knopf. str. xi–x. ISBN 9780307269171.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

The Encyclopaedia Britannica : a dictionary of arts, sciences, literature and general information / [Hugh Chisholm, editor]. ]