Enes Čengić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Enes Čengić
Rođenje (1926-04-04) 4. april 1926.
Foča, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 17. august 1994(1994-08-17) (68 god.)
Zagreb, Hrvatska
Zanimanje Književnik i publicist

Enes Čengić (rođen 4. aprila 1926) bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački novinar. Umro je 1994. godine u Zagrebu.

U Foči je završio Građansku školu, a Željezničku tehničku školu u Sarajevu. 1955. godine postao je dopisnikom sarajevskog Oslobođenja iz Zagreba, a široko je poznat kao biograf Miroslava Krleže. Iako su svoje zapise i razgovore s Krležom objavljivali mnogi, npr. Predrag Matvejević, Boro Krivokapić, Stanko Lasić i Igor Mandić upravo Čengićevi "Razgovori s Krležom" najopsežniji: objavio je najprije četiri knjige pod zajedničkim nazivom "S Krležom iz dana u dan", a nakon njegove smrti još dvije knjige "Post mortem".

Čengić je Krležu upoznao 1956. godine, ali njegovi intenzivni kontakti sa Krležom su trajali od 1971. godine pa sve do Krležine smrti 1981. godine.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]