Enes Kišević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Enes Kišević
Enes kisevic.jpg
Enes Kišević, nakon premijerno izvedene pozorišne predstave "Pijani proces" (2008.)
Rođenje (1947-05-01) 1. maj 1947 (71 god)
Bosanska Krupa, FNRJ
Zanimanje Pisac, pjesnik, dramski umjetnik

Enes Kišević je bosanskohercegovački pjesnik i dramski umjetnik. Rođen je 1. maja 1947. godine u Bosanskoj Krupi. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Ključu. Glumačku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci, odakle odlazi u Zagreb, gdje je 1971. godine diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti. U svojoj glumačkoj karijeri igrao je u predstavama najpoznatijih režisera, najviše na Dubrovačkim ljetnjim igrama i u zagrebačkom teatru.[1] Član je DHK-a, HDDU-a i DHHP-a. Igrao je u više kazališnih, filmskih i televizijskih drama. Pjesme su mu prevedene na engleski, arapski, njemački, slovenski, italijanski, turski, mađarski. Živi i radi u Zagrebu.[2][3] Profesionalni je glumac i književnik.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Mladić nosi svoje prve pjesme na ogled (1976)
  • Sve mirim te svijete (1976)
  • I ništa te kao ne boli (1980)
  • Mačak u trapericama (igra za djecu 1979)
  • Na ogledalu lice umij (igra za djecu 1979)
  • Due Pozzi Verdi (izbor pjesama na italijanskom 1987)
  • Erosa sjeme (1986)
  • Lampa u prozoru (1987)
  • Sijeda djeca (1992)
  • Snijeg u očima (1993)
  • Havino preklinjanje (1995)
  • Dever ćuprija (1996)
  • Svjetlost je Tvoja sjena (2002)
  • 101 vino od vina (2007)
  • Voda je moja mati (2008)
  • Zelene piramide (2008)

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • "U raljama života" (1984)
  • "Nepokoreni grad", TV serija (1981)
  • "Balada o jednoj zastavi" (1976)

Književne nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Nagrada društva književnika Hrvatske,
  • Nagrada "7 sekretara SKOJ-a",
  • Nagrada "Zmajev štap" na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu,
  • Nagrada Politikinog zabavnika za najbolju dječiju knjigu u bivšoj Jugoslaviji za 1979.
  • 2003. dobitnik nagrade "Zvonimir Golob"

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "KIŠEVIĆ ZA AVAZ: Bosna i Hercegovina bila bi ljepša bez ovog “i”". avaz.ba. Pristupljeno 6. 3. 2017. 
  2. ^ "Enes Kišević". fraktura.hr. Pristupljeno 6. 3. 2017. 
  3. ^ "Biografija Enesa Kiševića". poezijanoci.com. Pristupljeno 6. 3. 2017. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]