Enes Topalović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.

Enes Topalović je rođen 10. marta 1963. godine u selu Bare, općina Goražde. Diplomirao je jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu i struku nadogradio djelimičnim studijem u Norveškoj.

Član je norveškog Centra pisaca (Forfattersentrum), te Društva pisaca BiH i Društva pisaca Norveške (Den norske forfatterforening). Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja. Najznačajnije su: književna nagrada "Srebrenica" 2006. godine za priču "Mrtva trka", književna nagrada Zija Dizdarević 2006. godine za priču "Smijeh u sebi", književna nagrada ICC Behar 2008. godine za priču "Hafiz". Topalovićev roman "Na kraju svega" je, na natječaju zagrebačkog VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman 2009. godine, izabran među pet najboljih rukopisa od 106 prispjelih iz bivše Jugoslavije. Trenutno živi i radi kao prosvjetni radnik i književnik u norveškom gradu Bergenu.

Objavljena književna djela:

Zajednički radovi:

  • Pod istim nebom, knjiga poezije, koautor, Dhira Verlag, Erlenbach ZH Schweiz, 2008.
  • Priče, dvije zbirke priča pisaca bh. dijaspore, Brisel, Gratiartis, 2010 i 2012.

Pisao za i pisano o njemu u Životu, Diwanu, Oslobođenju, Bosanskoj posti, BH glasniku, BH Magazinu, Avazu, Beharu i brojnim internet stranicama. O njemu pisali Mirsad Bećirbašić u Beharu, Halil Džananović u BH Magazinu, Sead Husić Beli u Životu, Uzeir Bukvić u Bosanskoj pošti, Tamara Čapelj, Zlatko Lukić, Mehmed Đedović, Ana Paunović, Ševko Kadrić, Nihad Agić, Sabahudin Hadžialić i mnogi čitaoci.