Enki Bilal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Enes Enki Bilal
Francuski strip-umjetnik bosanskog porijekla
Rođenje (1951-10-07) 7. oktobar 1951 (72 godine)
Beograd, FNR Jugoslavija

Enki Bilal, rođen 7. oktobra 1951. kao Enes Bilal, francuski je strip autor, scenarista i filmski režiser bosanskog porijekla. Rođen je u Beogradu, od oca Bošnjaka i majke Slovakinje, a kada mu je bilo 9 godina sa roditeljima seli u Pariz. Otac Muhamed Hamo Bilal je radio kao krojač za Josipa Broza Tita. U Parizu mali Enes (kasnije Enki) upoznaje René Goscinnya i započinje svoju posvećenost stripu. U Goscinnyjevom magazinu "Pilote", godine 1972., objavljuje svoju prvu priču - "Le Bol Maudit".

Jedan od njegovih najznačajnijih radova je i SF (naučno fantastični) strip serijal u četiri knjige pod naslovom Tetralogija monstruma, odnosno Tetralogija Hatzfeld, koju Bilal objavljuje između 1998 i 2007, i na neki način je posvećuje Sarajevu s obzirom da je inspirirana strahotama opsade grada tokom rata '90-ih u Bosni i Hercegovini. Junaci priče su četiri sarajevska ratna siročeta, pa se i radnja, izmešu ostalog, odvija i u Sarajevu u budućnosti. Tetralogija monstruma se sastoji od četiri priče: San monstruma (1998) (francuski: Le sommeil du monstre; engleski: The Dormant Beast), 32 Decembar (2003) (francuski: 32 Décembre; engleski: December 32), Rendez-vous u Parizu (2006) (francuski: Rendez-vous à Paris ) i Četiri? (2007) (francuski: Quatre?; engleski: Four?). Sva četiri izdanja su objavljena i na bosanskom jeziku u izdanju sarajevske izdavačke kuće Publika, pri čemu se Bilal odrekao svoje zarade.

Ostali značajniji radovi su strip serije Trilogija Nikopol (također objavljena na bosanskom jeziku kao integralno izdanje od strane izdavačkih kuća Publika i Šahinpašić), Légendes d'Aujourd'hui, te brojna pojedinačna izdanja, od kojih je na bosanskom jeziku objavljen album Julia & Roem (2011, Publika). Također važno je istaći i rad na animiranim filmovima (kao autor i u saradnji) Bunker Palace Hôtel (1989), Tykho Moon (1996), Immortel (Ad Vitam) (2004) i CineMonster (2007).

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za rad na stripu kao i rad na filmu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]