Enklava

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Slika 1: C je enklava od A, odnosno eksklava od B
Slika 2: C je eksklava od B, ali nije enklava od A, jer nije u potpunosti obuhvaćena njenom teritorijom

Enklava, odnosno eksklava (grč. en — u, unutra, grč. eks — van, i lat. clavis — ključ), u političkoj geografiji predstavlja neku teritoriju, oblast, regiju ili državu, koja je sa svih strana okružena nekom drugom teritorijom ili državom.

Enklava je u pojam odnosnu na onu teritoriju kojom je obuhvaćena. Eksklava pojam je u odnosu na onu teritoriju kojoj administrativno ili politički pripada (slike 1 i 2).

Primer enklave i eksklave je selo Sastavci u opštini Priboj. Selo Sastavci administrativno pripada Bosni i Hercegovini, ali se nalazi unutar teritorije Srbije. Sastavci su enklava u Srbiji, ali eksklava Bosne i Hercegovine.

Na svijetu postoje tri države koje su potpune enklave: Lesoto (okružen Južnoafričkom Republikom) Vatikan (okružen Italijom) San Marino (okružen Italijom)

Mnoge druge države imaju pojedine eksklave u drugim državama: Kalinjingradska oblast, eksklava Rusije između Poljske i Litvanije, Nahčivan, eksklava Azerbejdžana između Ermenije, Irana i Turske.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Mastilo, Natalija (2005): Rečnik savremene srpske geografske terminologije, Geografski fakultet, Beograd