Enver Krupić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Enver Krupić
Rođenje 1911.
Bosanska Krupa
Smrt 29. januar 1992.
Bihać
Vrsta umjetnosti slikarstvo

Enver Krupić je rođen 1911. godine. Slikarski je studij završio u Beogradu 1937. godine, a 1938. godine je primljen na parišku Akademiju likovnih umjetnosti u atelje profesora Sabatea. Imao je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a izložba u Milanu 1968. godine donijela mu je značajno priznanje time što je ušao u veliku svjetsku Enciklopediju modernog slikarstva. Umro je 29. januara 1992. godine u Bihaću.

Zaljubljen u rijeku Unu u kojoj sreće obilje motiva, umjetnik za sve vrijeme od oko 1972. godine do danas, a to doba možemo nazvati i novim proljećem njegova života i stvaralaštva, gotovo svakodnevno slika ovu rijeku, njene vode, tokove, obale i okolni joj pejzaž, atmosferu i vegetaciju. Tako je Una novom snagom i u neobičnom intenzitetu podstakla emocije slikara, rasplamsala ih do strasti i euforije, oslobodila romantičnu imaginaciju.

Rezultat tog raspoloženja su pejzaži ("Una kod Stegarica", "Kanjon Une", "Una kod Krupe","Una kod Bihaća", "Slapovi sa Une") a u kojima je Krupić svoj poetski izraz razvio do najveće punoće i umjetničke zrelosti. Veći broj pejzaža "Dvoslap", "Troslap" , "Štrbački buk", "Una kod Ripča" , "Una kod Sunca" , "Martin - Brod" ...) čini, bez sumnje, i najljepše poglavlje i kvalitetnu jezgru Krupićeva životnog opusa.

Oni su ponikli iz čiste i iskrene životne radosti, optimizma i najneposrednijeg kolorističkog nadahnuća slikara i predstavljaju najsintetičniji izraz umjetnikovih osjećanja. Rađeni su bez napora, lirski toplo, smireno i relativno brzo, u stilu koji karakteriše puna stvaralačka sloboda i u kojemu je ovaj umjetnik stvorio ličan, zreo, bogat i na svoj način klasičan slikarski izraz. Odista su to divne pjesme prirodi, slike sa kojima je tražen njen duh, ali i forme i žive.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Biografija Envera Krupić". galerija-krupic.ggbihac.ba. Arhivirano s originala, 17. 1. 2016. Pristupljeno 15. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]