Eowyn

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Eowyn je lik iz knjige Gospodar prstenova.

Rođena je 2995. godine Trećega Doba kao kćerka Éomunda i Théodwyn. Otac joj je umro kada je imala 7 godina u borbi s orcima a majka ubrzo nakon toga od bolesti. S bratom Eomerom seli se u Edoras kod majčinog brata i kralja Rohana Theodena koji ju je prihvatio kao vlastitu kćerku. Nakon dolaska Gujoslova koji je oslabio Tjeodena Eowyn je postala očajna. Mrzila je Gujoslova a on je nju potajno želio. 2. marta 3019 u Edoras su došli Gandalf, Aragorn, Legolas i Gimli. Gandalf je oslobodio Theodena Sarumanovog uticaja te su Rohanci krenuli u Helmovu klisuru braniti se od Isengarda. Eowyn su ostavili zadatak da povede žene i djecu u brdsku utvrdu, Dunharrow. Nakon pobjede kod Helmove klisure Rohanci su krenuli u pomoć starom savezniku Gondoru. Eowyn je bila željna borbe no Theoden joj je zabranio da ide u bitku kao i Hobitu Merryu. Eowyn se prerušila u jahača te su je svi zvali Dernhelm. Sa sobom je povela i Merrya. 15. marta 3019. Rohanci su stigli pred Minas Tirith. Krenuli su u juriš te ubrzo probili neprijateljske redove. Theoden je uspio ubiti vođu Haradrimskih konjanika no napao ga je Kralj-vještac. Zvijer na kojoj je jahao ubrzo je napala kraljevog konja Snowmanea koji je pao na Theodena. Tada je zvijer napala i Eowyn. Eowyn joj je odsjekla glavu, no napao ju je Kralj-vještac; slomio joj je štit no onda ga je ubio Merry s leđa. Poslana je u Kuće izlječenja gdje ju je Aragorn izlječio. Tu je upoznala Faramira u kojeg je zavoljela. Službene zaruke dogodile su se u Edorasu, poslije Theodenovog pogreba te su se vjenčali se 3020. godine. Naselili su se u Ithilienu jer je Faramir bio knez Ithiliena. Najverovatnije su imali jedno dijete, sina Barahira.