Eozinofilni granulociti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Eozinofili)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Eozinofil na krvnom razmazu

Eozinofilni granulociti ili eozinofili pokazuju acidofiliju (eozinofiliju) jer se granule u njihovoj citoplazmi se boje kiselim bojama. Od ukupne količine leukocita u krvi čovjeka oni čine 1-4%. Stvaraju se u koštanoj srži. U krvi provode 6-10 sati poslije čega prelaze u tkiva gdje opstaju 8 - 12 dana.

Po spoljašnjoj morfologiji i veličini liče na neutrofilne granulocite, okruglog su oblika i na površini imaju kratke nastavke slične mikroresicama. Jedro ima dva režnja, a nema jedarceta. Postavljeno je ekscentrično i sa više heterohromatina.

Granule su krupnije nego kod neutrofilnih granulocita i slično njima sadrže hidrolitičke enzime. U njihovom matriksu nalazi se parakristalno tijelo koga obrazuje osnovni protein otrovan za neke crijevne parazite. Otuda sposobnost ovih granulocita da otklanjaju parazitske crve i protozoe. Osim toga učestvuju i u alergijskim reakcijama tako što fagocitiraju i odstranjuju komplekse antigen-antitijelo. Povećanje eozinofila u krvi se naziva eozinofilija, a smanjenje eozinopenija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]