Ephedra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ephedraceae)
Ephedra
Ephedra fragilis
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaGnetophyta
RazredGnetopsida
RedEphedrales
PorodicaEphedraceae
RodEphedra
L.
vidi tekst

Ephedra je rod cvjetnica, grmova koji pripadaju diviziji Gnetofita, porodica Ephedraceae.[1] Zanimljivo je da je to jedini rod monotipske porodice, a porodica je jedina u također monotipklom redu Ephedrales.

Njegova ljekovita upotreba je dokumentirana prije pet hiljada godina u Kini, gdje je ova biljka poznata i po imenu „ma huang“. Kolonisti koji se pridržavaju mormonske religije u Sjedinjenim Državama naučili su o njenoj upotrebi prilikom uspostavljanja kontakta s autohtonim narodima ute (vidi Utah).[2]

Ove biljke se javljaju u sušnoj klimi, na ogromnom području koje uključuje Evropu, sjevernu Afriku, Aziju srednju i jugozapadnu, Sjevernu i Južnu Ameriku. Ephedraceee su prilagođene za izuzetno sušna područja, često rastu u visokim sunčanim staništima i javljaju se čak na 4000 m nadmorske visine na Andima i Himalajima.[3] Efedre su šiboliki grmovi ili puzavice s člankovitim stabljikama. Listovi su im sitni i ljuskasti, a cvjetovi također sitni i neugledni, jednospolni, biljke većinom dvodomne. Neke vrste rasprostranjene su na istočnim Mediteranu od Slovenije do Sirije i Kurdistana. Najbolje uspijevaju na krečnjačim podlogama, a raste na kamenjaru, zidovima, šikarama i pjeskovitim obalnim područjima.

Poznate su različite ljekovite primjene, uglavnom zbog činjenice da koncentrira velike količine efedrina. Njegova svojstva koriste se u pripremi dijetalnih proizvoda za smanjenje apetita i mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave. U Sjedinjenim Državama, zabranjena je upotreba ekstrakata, kao lijeka 'Ephedra'.

Kontraindikacije i nuspojave[uredi | uredi izvor]

Vrsta je proizvođač efedrina i pseudoefedrina, a kontraindicirana je osobama sa slabošću, visokim krvnim pritiskom, srčanim bolestima, prekomjernom funkcijom tireoidne žlijezde, dijabetesom, hepatitisom, probavnim problemima, glaukomom i nesanicom. To je zbog toga što koncentrirani ekstrakti mogu izazvati aritmiju, nesanicu, anksioznost i vrtoglavicu. Njegova upotreba povezana je s nervozom, nesanicom, hipertenzijom ili osipima na koži u nekim rijetkim slučajevima. Zabranjena je upotreba za djecu i trudnice.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Polenski češeri Ephedra fragilis
Ephedra distachya: zreli ženski češeri sa sjemenkama
Sjemenka Ephedra ciliata

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kew World Checklist of Selected Plant Families
  2. ^ "Catalogue of Life: 22nd March 2017". Arhivirano s originala, 26. 4. 2017. Pristupljeno 2. 4. 2020.
  3. ^ The Gymnosperm database: Ephedra. Retrieved 5 July 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]