Epigastrična kila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Epigastrična kila[uredi | uredi izvor]

Epigastrična kila (Hernia epigastrica) se javlja u epigastriju. Češće su kod male djece mada se javljaju i kod odraslih. Javljaju se u središnjoj liniji između pupka i grudne kosti u području bijele linije (linea alba). Na tom mjestu se ukrštaju aponeurotične niti ravnog trbušnog mišića (musculus rectus abdominis). Manji defekti u aponeurotičnom vezivnom tkivu su mjesta na kojima nastaje jedna ili više kila. Kod gojaznih ljudi se ove kile ne vide ali se mogu napipati kao tvrde kuglice ispod masnog tkiva. Najčešće sadrži trbušnu maramicu (latinski omentum)a rijetko crijeva. Vrlo rijetko bude uklještena što može biti razlog za hitnu operaciju ukoliko se u kilnoj kesi nalaze crijeva. Može doći do ileusa (zapetljaj crijeva) zbog opstrukcije lumena crijeva ili u gorem slučaju do gangrene crijeva zbog vaskularne kompromitacije.

MKB kod[uredi | uredi izvor]

MKB kod je šifra bolesti prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB 10) : Kod epigastrične kile je isti kao kod ventralne (incizijske) kile.

K43 je kod epigatrične kile

K43.0 je kod ukještene epigatrične kile bez gangrene

K43.1 je kod uklještene epigatrične kile sa gangrenom

K42.9 je kod epigatrične kile bez ukliještenja i gangrene

Dijagnostika epigatrične kile[uredi | uredi izvor]

Za dijagnostiku ove kile se obično koristi fizikalni pregled a ponekad i UZ pregled..


Tretman epigatrične kile[uredi | uredi izvor]

Obično se radi o malim kilama koje često ne zahtijevaju aktivan hirurški tretman. Mala djeca se operiraju tek kada porastu zbo operativnog rizika koji je veću u dojenčadi. Terapija je operativna i traje obično kraće od pola sata. Komplikacije su rijetke i često se kile operiraju iz kozmetskih razloga. Obično se ne koriste mrežice zbog malih dimenzija kile.

Prije operacije se uradi preoperativna priprema, pacijent uradi osnovne laboratorijske nalaze, pregled pulmologa i interniste i pregled anesteziologa koji donosi odluku o operativnom riziku i mogućim metodama anestezije. Koristi se obično opća anestezija. Operativni zahvat podrazumijeva šivanje oslabljenog tkiva i/ili ugradnju polipropilenske mrežice (polimer propilena).

Postoperativni tok[uredi | uredi izvor]

Postoperativno pacijenti treba da izbjegavaju fizičko naprezanje dokle god traje stvaranje ožiljka i zarastanje tkiva.Nakon par mjeseci pacijent može raditi sve normalne životne aktivnosti. Ekstremni fizički napori treba da se izbjegavaju.

Recidivi[uredi | uredi izvor]

Recidiv označava povratak nekog oboljenja. Recidivi epigatrične kile su rijetki.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi za MKB10[uredi | uredi izvor]