Epiphyllum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Epiphyllum
Epiphyllum oxypetalum
Sistematika
Carstvo Plantae
Koljeno Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Red Caryophyllales
Porodica Cactaceae
Potporodica Cactoideae
Pleme Hylocereeae
Rod Epiphyllum
Haw.
vrste
19 vrsta, vidi tekst

Epiphyllum je vrsta koja se sastoji od epifitnih kaktusa (to znači da ovi kaktusi sve što im je potrebno crpe iz drva, kao i mnoge vrste orhideja.) Mnoge vrste Epiphylluma su hibridi, i danas se ove biljke prodaju s razno obojenim cvjetovima,i imaju jako malo zajedničkog s divljim biljkama koje normalno imaju bijele cvjetove. Crvena i narandžasta boja cvjetova dobivena je križanjem orginalnog epiphylluma sa vrstama Heliocereus i Nopalxochia.

Epiphyllum je vrsta koja živi u drveću i ima poseban sistem kojim absorbira sve ono što joj je potrebno iz drva. Kada živi izvan drveta to znači kao i druge biljke u zemlji ovoj vrsti je potrebna jako dobra drenaža. Epiphyllum je vrsta koja ne smije biti izožena hladnoći.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Rod ima oko 19 vrsta: