Eresundski most

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Eresundski most (Øresundbroen)
PremošćujeEresundski moreuz
Vrijeme gradnje1995-99
Otvorenje1. 7. 2000.
Uprava nad mostomØresundsbro Konsortiet
DizajnerJorgen Nissen, Klaus Falbe Hansen, Niels Gimsing i Georg Rotne
GraditeljHochtief, Skanska, MT Højgaard
Ukupna dužina7845 m
Visina mosta204 m
Širina mosta23,5 m
Najveći raspon490 m

Eresundski most (danski: Øresundbroen, švedski: Öresundsbron) je 15,9  km duga kombinovana autoput i željeznička veza iznad i ispod Öresund moreuza, koja spaja Dansku i Švedsku na liniji između Malmöa (Lernacken, Limhamn-Bunkeflo) i Kopenhagena (Kastrup, Amager). Ovo je najduži kombinovani autoput i željeznički most u Evropi, a pušten je u saobraćaj 1. jula 2000. godine.

Veza se sastoji od mosta dugog 7,8 km s ulazima; Öresundsbron. Otprilike 4 km najbliže Danskoj predstavljaju "tunel", jer bi raspon visokog mosta predstavljao opasnost za zračni promet na Zračnoj luci Kopenhagen, Kastrup. Kao prelaz od mosta do tunela, nastalo je ostrvo Pepparholm dužine oko 4 km.

Veza se sastoji od autoputa, koji je dio E20 i dvostrukog kolosijeka željeznica, koje su dio Öresundsbanan. Prosječni obujam prometa u 2014. bio je oko 20.000 vozila i 33.000 putnika željeznicom dnevno. U odnosu na vrijeme prije izgradnje mosta, promet se povećao pet puta.[1]

Ime mosta[uredi | uredi izvor]

Iako postoje različita imena, u Danskoj i Švedskoj najčešće se koristi kombinacija dva imena, "Øresundsbron", što je i službeno ime mosta koje koristi kompanija za upravljanje mostom "Øresundsbro Konsortiet". Zajednički naziv predstavlja zajednički kulturni identitet regije Oresund. S obzirom na kombiniranu konstrukciju mosta, koji također sadrži tunel, most se često naziva "Oresundsfund" (danski: Øresundsforbindelsen, švedski: Öresundsförbindelsen).

Reference[uredi | uredi izvor]