Idi na sadržaj

Eric Foreman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Eric Foreman
Lik iz serije Dr. House
Prvo pojavljivanje"Pilot"
Portretirao/laOmar Epps
Informacije
ZanimanjeLiječnik
TitulaNeurolog
PorodicaRodney Foreman (otac)
Alicia Foreman (majka; pokojna)
Marcus Foreman (brat)

Dr. Eric Foreman fiktivni je lik iz FOX-ove medicinske serije Dr. House, a glumi ga Omar Epps.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Po struci neurolog, Foreman je član tima specijalista pod vodstvom dr. Housea u Odjelu za dijagnostičku medicinu u bolnici Princeton-Plainsboro. House ga je zaposlio tri dana prije pilot-epizode.[1]

Foreman se smatra najpametnijim i najkvalificiranijim članom tima, školovavši se na univerzitetu Columbia, a zatim i na Medicinskoj školi John Hopkins. Njegov je akademski uspjeh bio impresivan, s izvrsnim uspjehom na fakultetu, što je poslije potvrdio Wilson u epizodi Histories (1x10).

Malo se zna o Foremanovoj prošlosti, iako se zna da njegova porodica nije bila bogata i da trenutno žive s penzijom (Histories). Foreman je, također, bivši maloljetni delinkvent koji je provaljivao u kuće i krao aute. House tvrdi da je to najvažniji razlog zbog čega ga je zaposlio, jer zbog njegove delinkventne prošlosti može prepoznati slične pacijente. Njegov otac Rodney (koji se pojavljuje u epizodama Euphoria, Part 2 /2x21/ i House Training /3x20), veoma je religiozan, dok mu majka ne može putovati zbog Alzheimerove bolesti (zbog koje u svom jedinom pojavljivanju u seriji čak i ne prepoznaje vlastitog sina); Foreman ima i brata, Marcusa, koji je u zatvoru zbog droge. Iako njegov odnos s roditeljima ima nedostataka, oni su prikazani kao brižni, iako emotivno udaljeni.

Historija lika[uredi | uredi izvor]

U prvom dijelu epizode "Euphoria" Foreman je dobio nepoznatu bolest. Drugi pacijent, s istom bolešću, umire izrazito bolnom smrću pred Foremanovim očima. Pri kraju epizode, Cameron, djelujući kao Foremanov opunomoćenik, izvodi biopsiju bijele moždane tvari i dijagnosticira primarni amebni meningoencefalitis, koji uzrokuje bakterija Naegleria fowleri, parazit koji živi u vodi i koji, nakon što se udahne, napadne mozak. Nakon liječenja, Foreman je pobijedio meningoencefalitis, ali nešto je pošlo po zlu s biopsijom. Iako mu mozak miješa lijevu i desnu stranu, on se oporavlja. Nakon povratka s oporavka, njegovo je pamćenje smanjeno i trudi se zapamtiti ključne medicinske pojmove (epizoda Forever, 2x22) i ne zna kako napraviti kahvu. U sljedeće dvije epizode, doduše, on je opet onaj stari i opet jednak sa svojim kolegama u donošenju medicinskih teorija.

Kada detektiv Micheal Tritter ponudi Foremanu priliku da njegov brat dobije prijevremeno oslobađanje na slobodu, Foreman to odbije. Tritter smatra da je to licemjerje, s obzirom na Foremanovu vlastitu kriminalnu prošlost, i kaže da, dok Foreman pokušava biti saosjećajan prema Houseu, zapravo je hladan i metodičan kao i on. Ovo se još više potvrdi kada Foreman omogući svojoj djevojci da ode na kurs za medicinske sestre, kako bi prekinuo vezu, a ona kaže da ni on ni House ne mogu podnijeti da su im ljudi blizu. Na kraju je i dao dvosedmični rok pred ostavku, jer se bojao da će postati bezosjećajan prema boljitku pacijenta - ili, kako i sam kaže u finalu 3. sezone, "ne želi se pretvoriti u Housea". House je ljutito odgovorio da on je poput njega, pa čak i još gori, s obzirom da je brinuo kako izgleda u očima pacijenta i da je odugovlačio odlazak dok House nije priznao da želi da ostane. Nakon ovog, Foreman je otišao bez riječi.

U epizodi The Right Stuff (4x02) Cuddy otkriva da je Foreman uzeo posao u New York Mercyju i da vodi vlastiti dijagnostički odjel. U epizodi 97 Seconds (4x03) vidimo da, bez obzira što se želi promijeniti, ne može bez houseovskih tehnika, poput korištenja ploče za tzv. brainstorming, ali još bitnije, ne slušajući bolničku administratorku, jer je vjerovao da je njena ideja pogrešna i da će njegova spasiti pacijenta. Jedina je razlika što je House, poznat kao briljantni doktor, zaslužio povjerenje, a Foreman još nije. Unatoč tome što je Foreman bio u pravu, njegova šefica kaže da bez obzira što je spasio život pacijentu, za to nije imao dokaza i ako ne može vjerovati Foremanu da će je slušati, on nema šta raditi u bolnici. Nakon toga ga otpušta.

Cuddy tada ponudi Foremanu njegov stari posao u Princeton-Plainsborou, tvrdeći da joj treba neko ko će kontrolirati Housea. U početku odbije, ali nakon što su mu svi intervjui za posao propali, prihvaća. Shvati da je otkaz u New York Mercyju dovela medicinsku zajednicu do zaključka kako je od njega House stvorio liječnika koji ne poštuje autoritet ni proceduru.

Ponovo se vraća u Houseov odjel kako bi djelovao kao Cuddyjine oči i uši u Houseovom novom timu. Iako House pokušava ocrniti i izvrijeđati Foremana kako bi se osjećao jadnim i otišao, Foreman shvaća da je neortodoksni i dinamični Houseov tim baš ono gdje on želi biti i njih dvojica opet počnu normalno komunicirati. Iako se sukobljavaju češće nego prije, House i dalje poštuje Foremanovo znanje i vještine, pa je tako u epizodi Whatever It Takes (4x06) očitao bukvicu svom timu jer nisu slušali Foremana. U Let Them Eat Cake (5x10) Foreman vodi testiranje lijekova za Huntingtonovu bolest i zatraži od Trin'eske da učestvuje u tom programu.

U epizodi Joy to the World (5x11) Foreman i Trin'eska strastveno se ljube, ali u sljedećoj epizodi ona kaže da bi željela zadržati distancu. Ipak, kasnije počnu romantičnu vezu. U 6. sezoni preuzima vodstvo nad timom dok je House na liječenju, što uzrokuje raskid veze s Trin'eskom, kojoj daje otkaz. Ubrzo Foreman gubi poziciju voditelja, pošto je Houseu odobrena dozvola, no vezu s Trin'eskom još uvijek ne obnavlja. U 8. epizodi 6. sezone Trin'eska se vraća na posao, te se veza između nje i Foremana ponovo obnavlja.

Osobnost[uredi | uredi izvor]

Unatoč tome što je u mladosti kršio zakon, Foreman se u početku čini najprilagođeniji od svih u timu. Pokazuje sposobnosti vođenja i privremeno je imenovan kao Houseov šef u 2. sezoni (Deception, Failure to Communicate i Need to Know), kada ga House zove "Blackpoleon Blackaparte" (aludirajući na njegovu boju kože). Isto tako, House i on dijele neke zajedničke karakteristike (Poison, 1x08), i to karakterne i vanjske. Upitno je da li je ovo istinito, iako u epizodi House Training priznaje da ima problema sa svojim egom.

Kao i House, Foreman je veoma iskren, čak i kad to povrijedi osjećaje drugih. U epizodi Sleeping Dogs Lie (2x18) Foreman govori Cameronici da njih dvoje nikad neće biti prijatelji, samo kolege, nakon što ga ona napadne jer je objavio članak o prethodnom slučaju i natjerao Housea da ga potpiše znajući da ona piše isti. Ipak, kasnije, suočen sa smrtonosnom bolešću, Foreman joj se izvinjava. Cameron u početku odbija izvinjenje, ali ga kasnije prihvaća prije nego ga stave u komu. Slično, u epizodi Resignation (3x22) on kaže Chaseu da ga nikad nije volio i nikad neće. Unatoč tome, u kasnijim epizodama, poput Wilson's Heart (4x16) i Emancipation (5x08), on Cameronici i Chaseu nudi savjete i podršku.

Epizoda House Training otkriva mnogo o Foremanovu karakteru. Nakon što pacijenticu izloži zračenju i nakon toga shvati da ona ima stafilokoknu infekciju (radijacija je uništila pacijenticin imuni sistem, osuđujući je na bolnu smrt), krivi sebe da ju je ubio. Kroz epizodu Foreman pokazuje svoju emotivnu stranu i u jednom se trenutku slomi i kaže da nije ništa bolji od mjesta odakle je došao, jer se njegov ego upliće. U sljedećoj epizodi prvi put vidimo Foremana kako se moli u kapelici, iako je prije toga jasno rekao da nije religiozan.

Foreman se uspijeva psihički oporaviti od traume i poljuljanog samouvjerenja zbog pogreške koju je počinio kada poduzima očajničke mjere u epizodi Family (3x21). Dječak će umrijeti osim ako ne dobije brzu transplantaciju koštane srži. Foreman je uzima od njegovog mlađeg brata, i to bez anestezije: svezao ga je za krevet i na silu mu uzeo koštanu srž, ignorirajući dijete koje je urlikalo od bolova. Pacijent je preživio i, iako je Foreman bio svjestan toga, bio je užasnut time šta je sve u stanju učiniti. Podnio je ostavku istog dana.

Foreman prihvaća posao u bolnici Mercy u New Yorku i vodi diferencijalnu dijagnozu hladne glave i s profesionalnim stavom, potpuno suprotno od Housea. Ipak, kada se pojavi pacijentica sa simptomima sličnima onima koje je imao pacijent kojeg je ubio, Foreman se suprotstavi pravilima (poput Housea) kako bi spasio život pacijentu, što i uspijeva. Unatoč tome što je spasio jedan život, vodstvo bolnice otpusti Foremana jer je prekršio pravilo. Tada ga ponovno zaposli Cuddy kako bio njene oči i uši u Houseovom timu, na stalno radno vrijeme. Njegova se osobnost značajno mijenja i postaje sarkastičan i ironičan, no ipak uz određenu obzirnost. Njegov humor postaje sličan Houseovom, a sam kaže da uživa što je opet u Princeton-Plainborou i što opet radi s Houseom.

Značajno, kao i kad je nadgledao Housea za vrijeme druge sezone, Foreman je pokupio Houseovu naviku nenošenja kute. Ipak, i dalje je odjeven pristojnije nego House, s urednim odijelima i kravatama.

U svom ljubavnom životu Foreman ima problema s bliskošću. Njegova veza s medicinskom sestrom Wendy, između epizoda 3. sezone Fools for Love (3x05) i Insensitive (3x14), završava kada joj ne dopusti da se emotivno vežu. U 5. sezoni počinje vezu s Trin'eskom, kada i kaže da je emotivne probleme sam rješavao, ali da ne želi nju potpuno isključiti. U sljedećoj epizodi (Saviors, 5x21) Taub zaključi da joj se Foreman ne otvara.

Foreman je ljubitelj jazza, što se prvi put vidi u epizodi Who's Your Daddy? (2x23), kada Foreman spomene Milesa Davisa, i kasnije, u epizodi "Insensitive", kada želi posjetiti jazz-festival.

Odnos sa Houseom[uredi | uredi izvor]

U prve 2 sezone Houseov odnos prema Foremanu vjerovatno je najmanje kompliciran, u usporedbi s onim prema Cameron ili Chaseu. Iako se smatra da Foreman ne voli svog šefa (DNR, 1x09) i iako stalno izaziva Houseove dijagnoze i naziva ga anarhistom (Deception, 2x09) i manipulativnim gadom (Euphoria, Part 2), iskreno poštuje njegovu stručnost, a i House cijeni njegov profesionalizam. Iako House često vrijeđa Foremana rasističkim šalama, on ih ne shvaća osobno. Čini se da House napada njegovu rasu jer mu je tako najlakše, kao što vrijeđa Chaseovu nacionalnost i Cameron zbog toga jer je žensko. House često koristi Foremanovu rasu kako bi zbijao šale, a u drugim epizodama (Humpty Dumpty, 2x03) vidi se da House ne gaji rasne predrasude. U epizodi "Family" Foreman shvaća da se počeo ponašati poput Housea i da bi radije napustio posao nego postao House. U finalu 3. sezone House pokušava na sve načine zadržati Foremana, ali ne uspijeva.

Iako je House u pilot-epizodi izjavio da je zaposlio Foremana jer je bivši kradljivac automobila, House često kaže da je Foreman odličan doktor. Najbolji je primjer za to u epizodi Autopsy (2x02). House i hirurški tim pokušavaju pronaći tačnu lokaciju ugruška kako bi ga mogli ukloniti. Foreman se kune da ga je vidio, a ni House ni hirurzi nisu. House zaklima i kaže: "To je dovoljno za mene". Isto tako, u finalu 3. sezone, pokušavajući ga nagovoriti da ostane, House mu govori da je nezamjenjiv i da ga treba, što je neobičan odnos Housea prema ikome osim prema Wilsonu.

Od Foremanovog povratka u Princeton-Plainsboro vidi se da House i dalje poštuje Foremana i smatra ga jednakim u razumijevanju dijagnostike, što je suprotnost prethodnim epizodama. U "Whatever It Takes" House je očitao bukvicu svojim podređenima jer nisu slušali Foremana dok je House bio odsutan. Kasnije, u No More Mr. Nice Guy (4x13), Foreman vjeruje da ne dobija poštovanje koje zaslužuje od Kutnera, Tauba i Trin'eske i da je to zato što ga House stalno ponižava. U budućim epizodama Foreman se smatra vođom kada House nije prisutan.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (1x01) "Pilot" (izbačena scena)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]