Idi na sadržaj

Eridan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Eridan
GrupeRijeke u podzemlju
RoditeljiOkean i Tetida
MitologijaGrčka mitologija


Rijeka Eridan (starogrčki: Ἠριδανός) je rijeka u sjevernoj Evropi koja se spominje u grčkoj mitologiji i historiografiji.

Mitski tok[uredi | uredi izvor]

Hesiod, u Teogoniji ga naziva "Eridan s dubokim vrtlozima" u svojoj listi rijeka, potomak je Titanide Tetide i njenog brata-muža Okeana.[1] Zvali su ga kraljem rijeka.[2]

Herodot sumnja da je riječ Eridan u suštini grčkog karaktera, a posebno ju je iskovao neki nepoznati pjesnik, i izražava svoje neverovanje u čitav koncept - koji su mu preneli drugi, a ne sami očevidci - takve rijeke koja se uljeva u sjeverno more, oko Evrope, gde se pretpostavljalo da su mitska ostrva Amber i Limena; ipak podržava vjeru u obilje prirodnih dobara na krajevima svijeta, koja se mogu naći na sjeveru Evrope, kao i u Indiji (istok: velike životinje, zlato, pamuk) i Arabiji (jug: tamjan, smirna, itd. ).[3] Eridan je kasnije povezan s rijekom Po, jer se nalazio blizu kraja Ćilibarskog puta.

Prema Apoloniju sa Rodosa[4] i Ovidiju,[5] ćilibar je nastao iz suza Helijada, umotanih u topole kao Drijade, prolivene kada je njihov brat, Faeton, umro i pao sa neba, pogođen Zeusovim gromom, i pao u Eridan, gde "močvara do današnjeg dana izdiše tešku paru koja se diže iz njegove tinjajuće rane; nijedna ptica ne može da ispruži svoja krhka krila da preleti tu vodu, ali usred leta pada mrtva u plamenu";[6] "uz zelene obale rijeke Eridan", Kiknos ga je oplakivao - rekao je Ovidije - i bio pretvoren u labuda. Tamo na krajnjem zapadu, Heraklo je zamolio riječne nimfe Eridana da mu pomognu da locira vrt Hesperida. Strabon je bez obzira na stvaranje mitova prokomentarisao:

[...] moraju se ostaviti po strani mnoga od mitskih ili lažnih izvještaja, poput onih o Faetonu i Helijadama pretvorenim u crne topole u blizini Eridana (rijeke koja ne postoji nigdje na zemlji, iako se kaže da je blizu Po), i ostrva Amber koja leže pored Poa, i biserki na njima, jer ništa od njih ne postoji na ovom području.[7]

Vergilije ga je predstavio kao jednu od rijeka Hada u svojoj Eneidi.[8]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hesiod, Theogony 338
  2. ^ Virgil, Georgics 1.482
  3. ^ Herodot, Histories 3.115; cfr. ibd. 106 f.
  4. ^ Apollonije sa Rodosa, Argonautica 4.597 ff.
  5. ^ Ovidije, Metamorfoza 2.367–380
  6. ^ Argonautica IV, 599–603.
  7. ^ Strabon, Geographica 5.1.9
  8. ^ Virgil, Eneida 6.659