Idi na sadržaj

Ermengarda od Italije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ermengarda Italijanska
Kraljica Provanse
DjecaEngelberga
Luj III Slijepi[1]
OtacLudovik II od Italije
MajkaEngelberge

Ermengarda od Italije (Irmingard) bila je italijanska princeza te kraljica Provanse u ranom srednjem vijeku.[2]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Gospa Ermengarda je rođena 852/855. kao kći Ludovika II od Italije (825. – 12 August 875) i njegove jedine supruge Engelberge. Ludovik je bio rimsko-njemački car i kralj Italije.

876. Ermengarda se udala za Bosa, koji je kasnije postao kralj Provanse.[3] 878. Ermengarda i Boso pružili su zaštitu papi Ivanu VIII, koji je bježao od Saracena. U avgustu 881. Karlo Debeli je napao Vienne te je Ermengarda morala bježati pred njim, u Autun.

Ermengarda i njen muž imali su barem troje djece; jedan od njih bio je sin Luj Slijepi, očev nasljednik kojem je Ermengarda bila regent, zajedno sa njegovim amidžom Rikardom Burgundskim. Ermengarda je bila velika potpora svom sinu, koji je zavladao kao dječak od sedam godina.

Umrla je 896. godine u Vienneu te je pokopana u katedrali svetog Mauricija.

Djeca[uredi | uredi izvor]

Ermengarda i Boso bili su roditelji kćerke Engelberge, vojvotkinje Akvitanije; zatim, kćerke Ermengarde; te sina Luja III. Bili su baka i dedo Karla Konstantina, koji je bio Lujev sin. Moguće je da je Ermengarda bila i majka Wille.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Canduci, Alexander (2010). Triumph & Tragedy: The Rise and Fall of Rome's Immortal Emperors, Pier 9. ISBN 978-1-74196-598-8.
  2. ^ Riché, Pierr. Les Carolingiens: Une famille qui fit l'Europe.
  3. ^ Bouchard, Constance Brittain (1988). The Bosonids or Rising to Power in the Late Carolingian Age. French Historical Studies. 15 (3). Society for French Historical Studies.