Ermin Sijamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ermin Sijamija
Rođenje (1974-11-26) 26. novembar 1974 (45 god.)
Travnik, SFRJ

Ermin Sijamija je bosanskohercegovački glumac rođen 26. novembra 1974. godine u Travniku, Bosna i Hercegovina. Poznat je po ulogama u brojnim pozorišnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rano se sa porodicom seli u Sarajevo gdje pored osnovne škole završava Drugu gimnaziju. Nakon nekoliko pokušaja, upisuje Akademiju scenskih umjetnosti 1996. gdje diplomira 2002. godine.

Prvu profesionalnu ulogu je imao nešto ranije u predstavi "Let iznad kukavičijeg gnijezda", Mustafe Nadarevića[1]. Iste godine se pojavljuje u humorističnoj seriji Viza za budućnost gdje igra jednu od sporednih uloga. Nakon što je diplomirao igra i prvu ozbiljniju ulogu i to na daskama Narodnog pozorišta u predstavi "Omer-paša Latas" zajedno sa Josipom Pejakovićem i Zoranom Bečićem.

Naredne godine ostvaruje i prvu filmsku ulogu u višestruko nagrađivanom bh. ostvarenju Remake. Nedugo poslije i u još dva filma; Ljeto u Zlatnoj Dolini te Zemlja crvenih gusaka (Racconto di guerra), kratkometražni film u italijanskoj produkciji. Glumio je još u filmovima "Nebo iznad krajolika", "Sve džaba", "Moram spavat', anđele" te u kriminalističkoj seriji "Crna hronika".

Od 2003. je član Drame Narodnog Pozorišta u Sarajevu, a od 2006. godine obavlja funkciju direktora tog dijela najveće pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini. Igrao je još u predstavama: "Ptičice", "Roberto Zucco", "Luda lova", "Tvđava", "Revizor", "Višnjik", "Kraljevo", "Pobuna u Narodnom pozorištu", "Legenda o Ali-paši", "Rodoljupci", "Prvi put s ocem na izbore", "Ženidba", "Igra plakanja", kao i u predstavama "Romeo i Julija" i "Adam Geist" u produkciji MESS-a.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv Uloga Napomene
2002–2008. Viza za budućnost Saša
2003. Ljeto u zlatnoj dolini Mister BiH
2003. Remake Ahmed Karaga, mladi
2003. Viza za budućnost Saša Novogodišnji special
2004. Viza za budućnost Saša Novogodišnji special
2004. Crna hronika Ljubiša
2006. Nebo iznad krajolika Humanitarac 1
2006. Sve džaba Sminker
2007. Moram spavat', anđele Kolega doktor
2011. U zemlji krvi i meda Vuc
2013. Nek je živa glava Edhem Kratki film
2015. Legends Isa 2 epizode
2016. Smrt u Sarajevu Šef

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ermin Sijamija". bhdani. Arhivirano s originala, 3. 6. 2009. Pristupljeno 2011-03-14.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Narodno pozorište Sarajevo - Opservatorij