Ermin Sijamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ermin Sijamija
Rođenje (1974-11-26) 26. novembar 1974 (44 god.)
Travnik, SFRJ

Ermin Sijamija je bosanskohercegovački glumac rođen 26. novembra 1974. godine u Travniku, Bosna i Hercegovina. Poznat je po ulogama u brojnim pozorišnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rano se sa porodicom seli u Sarajevo gdje pored osnovne škole završava Drugu gimnaziju. Nakon nekoliko pokušaja, upisuje Akademiju scenskih umjetnosti 1996. gdje diplomira 2002. godine.

Prvu profesionalnu ulogu je imao nešto ranije u predstavi "Let iznad kukavičijeg gnijezda", Mustafe Nadarevića[1]. Iste godine se pojavljuje u humorističnoj seriji Viza za budućnost gdje igra jednu od sporednih uloga. Nakon što je diplomirao igra i prvu ozbiljniju ulogu i to na daskama Narodnog pozorišta u predstavi "Omer-paša Latas" zajedno sa Josipom Pejakovićem i Zoranom Bečićem.

Naredne godine ostvaruje i prvu filmsku ulogu u višestruko nagrađivanom bh. ostvarenju Remake. Nedugo poslije i u još dva filma; Ljeto u Zlatnoj Dolini te Zemlja crvenih gusaka (Racconto di guerra), kratkometražni film u italijanskoj produkciji. Glumio je još u filmovima "Nebo iznad krajolika", "Sve džaba", "Moram spavat', anđele" te u kriminalističkoj seriji "Crna hronika".

Od 2003. je član Drame Narodnog Pozorišta u Sarajevu, a od 2006. godine obavlja funkciju direktora tog dijela najveće pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini. Igrao je još u predstavama: "Ptičice", "Roberto Zucco", "Luda lova", "Tvđava", "Revizor", "Višnjik", "Kraljevo", "Pobuna u Narodnom pozorištu", "Legenda o Ali-paši", "Rodoljupci", "Prvi put s ocem na izbore", "Ženidba", "Igra plakanja", kao i u predstavama "Romeo i Julija" i "Adam Geist" u produkciji MESS-a.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv Uloga Napomene
2002–2008. Viza za budućnost Saša
2003. Ljeto u zlatnoj dolini Mister BiH
2003. Remake Ahmed Karaga / mladić
2003. Viza za budućnost Saša Novogodišnji special
2004. Viza za budućnost Saša Novogodišnji special
2004. Crna hronika Ljubiša
2006. Nebo iznad krajolika Humanitarac 1
2006. Sve džaba Sminker
2007. Moram spavat', anđele Kolega doktor
2011. U zemlji krvi i meda Vuc
2013. Nek je živa glava Edhem Kratki film
2015. Legends Isa 2 epizode
2016. Smrt u Sarajevu Šef

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ermin Sijamija". bhdani. Arhivirano s originala, 3 Juni 2009. Pristupljeno 2011-03-14.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Narodno pozorište Sarajevo - Opservatorij