Espresso

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Espresso

Espresso je vrsta napitka od kahve. Napitak se dobija prolaskom vode pod velikim pritiskom kroz mljevenu kahvu, koja je sitno mljevena.

Historija[uredi | uredi izvor]

Espresso kahva je razvijena u Milanu (Italija), početkom XX vijeka. Sve do 1940-tih pripravljana je samo pomoću vodene pare.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Espresso se razlikuje od obične kahve po "gustoći", koncentraciji rastvorenih čvrstih tvari i količini koja se služi (25 do 30 ml). Hemijski sastav je kompleksan i dio tvari se raspada kroz oksidaciju ili hlađenjem. Kao rezultat načina pripreme, ukus i hemijski sastojci obične kahve su koncentrovani u malu količinu tečnosti. To omogućava da se espresso koristi kao osnova za druge napitke kao: caffe latte, cappuccino, caffe macchiato and cafe mocha.