Etta James

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Etta James

Etta James je rođena 25. januara 1938. godine.Često se kaze da je Etta James čudo od djeteta. Godine 1954 ona se preselila u Los Angeles kako bi snimila album " The Wallflower". Do 1960. njena karijera je počela lebdjeti. Unatoč stalnim problemima sa drogom ona je zaradila nominaciju za Grammy za svoj album "Etta James" iz 1973. godine. Godine 2006. izdala je album "All the Way". Etta James se smatra jednom od najdinamičnijih pjevačica u muzici.

RANI ŽIVOT[uredi | uredi izvor]

Etta James je rođena kao Jamesetta Hawkins 25.1.1938. u Los Angelesu.Kao djete ona je pjevala u crkvenom horu i na radiju. Kada je napunila 12 godina preselila se na sjever u San Francisco gdje je formirala trio a uskoro je i počela raditi za mafijaša Johhnny Otis.Godine 1954. ona se je preselila u Los Angeles kako bi snimila album " The Wallflower" zajedno sa Otis band-om.To je bila godina kada je mlada pjevačica postala Etta James (kraća verzija njenog pravog imena) i njena grupa pod nazivom The Peaches. Ubrzo nakon toga Etta James je pokrenula svoju solo karijeru sa hitom "Good Rockin Daddy".

Početak karijere[uredi | uredi izvor]

Nakon potpisivanja sa Chicago Chess Records 1960. njena karijera je počela lebdjeti.Snimila je duet sa tadašnjim momkom Harvey Fuqua tj. srceparajuču baladu "All I Could Do Was Cry" , "At Last " i "Trust in Me.". Njen talent nije mogao biti zapažen u baladama i to je bio najveći problem. Ipak ona je nastavila raditi sa Chicago Chess Records. Nažalost njena ovisnost o heroinu je utjecala na njen privatni i profesionalni život. Usprkos problemima sa drogom ona je nastavila snimati albume. Godine 1987. Etta James je snimila s kućom Muscle Shoals Band u studiju Fame pobjednički album " Tell Mama ". Njen rad dobio je pozitivnu pažnju kritičara ali i navijača. Njen album "Etta James" osvojio je nominaciju za Grammy u dijelu svoje rock i funk kombinacije zvukova. Nakon isteka ugovora sa Chicago Chess Records Etta je potpisala za Warner Brothers Records. Njen obnovljeni profil uslijedila je svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Los Angelesu. Kasniji albumi uključujući "Deep In The Night" i "Seven Year Itch" dobili su velike pohvale. Ušla je u Kuću slavnih Rock and Rolla 1993. prije potpisivanja ugovora sa Private Records.

Kasnija karijera[uredi | uredi izvor]

Sa sugestivnim scenskim ludorijama i damskim odnosima Etta je nastavila snimati i izvoditi u 1990. Uvijek duševna, njen izvanredan glas imao je učinka na njoj posljedna privatna izdanja uključujući Blue Gardenia koji je porastao na vrhu Billboard jazz ljestvice. Godine 2003. podvrgla se operaciji želuca i izgubila više od 20 kilograma. Dramatičan gubitak težine djelovao je na njen glas. Iste godine Etta James je objavila "Let's Roll" koji je osvojio Grammy za najbolji savremeni blues album. Njeni sinovi Donto i Sametto poslužili su kao producenti na snimanju zajedno sa Josh Sklair. Ovaj tim regrupira sljedece napore "Blues to the Bone" (2004). Ovaj album joj je donio i treći Grammy ovaj put za najbolji tradicionalni album na kojem se nalaze posebno naglašene pjeme James Brown, Princea i Marvina Gaye. Sljedeće godine je učestvovala u memorijalnom albumu velike jazz zvijezde Elle Fitzgerald pod nazivom "We Love Ella"

Zadnje godine života[uredi | uredi izvor]

Kako je ušla u svoje sedamdesete Etta James se počela boriti sa zdravstvenim problemima .Ona je 2010 hospitalizirana zbog infekcije krvi kao i drugih bolesti. Kasnije je otkriveno da pjevačica boluje od demencije a prima tretman za leukemiju. Njeni zdravstveni problemi izašli su na vidjelo kad se ona razvodila od svog supruga Artis Mills. On je tražio da dobije milion dolara novca Ette,ali je bio izazvan od strane sinova Ette Donta i Sammeto. Dvije godine kasnije razveli su se uz dogovor. Svoj najnoviji album je objavila u januaru 2011 a primio je dobre kritike.Nekoliko sedmica kasnije doktor Ette James je najavio da je pjevačica u završnoj fazi leukemije. Također joj je dijagnosticiran Hepatitis C. Njeni sinovi su priznali novinama da je njeno zdravlje jako loše te da se o njoj brine Riverside, California dom. Etta James je umrla 20. januara. 2012. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]