Idi na sadržaj

Eudokija Baïana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Eudokija Baïana (grč. Ευδοκία Βαϊανή) (? – 12. april 901) bila je treća supruga bizantijskog cara Leona VI Mudrog.[1] Bila je iz bizantijske teme poznate pod imenom Opsikion.

U proljeće 900, Eudokija se udala za Leona te je to bio njegov treći brak, šta je bilo protiv nauka Crkve u to doba. Leon je oženio Eudokiju jer se nadao da će mu ona roditi sina koji će biti njegov nasljednik, budući da su njegove prijašnje supruge rodile samo kćeri. Eudokija je rodila sina 901. te je umrla ubrzo nakon porođaja. Prema hronici Scriptores post Theophanem, dijete je bilo mrtvorođeno, no hronika De ceremoniis aulae byzantinae spominje da je dječak poživio te da je dobio ime Bazilije.[2] Eudokija je potom pokopana u Crkvi svetih apostola u Konstantinopolju.

Eudokija Baïana
Prethodnik:
Zoe Zaoutzaina
Carica Bizantijskog carstva Nasljednik:
Zoe Karbonopsina

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ John Carr (2015). Fighting Emperors of Byzantium. Pen and Sword. "Overriding canon law and the grumbles of the clergy who damned third marriages as 'legal fornication', Leo wed a very attractive young woman from Phrygia named Eudokia Baïana..."
  2. ^ Ramón Rionda. 2015. La sorprendente genealogía de mis tatarabuelos. Palibrio. "De su tercera mujer, Eudokia Baïana, tuvo a Basil."