Eva Braun

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Adolf Hitler i Eva Braun, slika iz njemačkog državnog arhiva

Eva Anna Paula Braun (6. februar, 1912-30. april, 1945) je bila dugo životna saputnica (i supruga na jedan dan i jednu noć) Adolfa Hitlera.

Rođena je u Münchenu. Bila je kćerka školskog učitelja. Obrazovala se na poslovnoj školi, ali je uvijek bila posvećena atletici i bavljenju sportom. Nekoliko mjeseci je radila kao recepcionista u bolnici, i onda je prihvatila posao kao lični asistent nacističkog fotografa Heinricha Hofmanna. Tu je srela Hitlera 1929. godine i zaljubila se u njega na prvi pogled. Gurnula mu je ljubavno pismo krišom u džep. On joj se predstavio kao "Herr Wolf" (to je ime Adolf Hitler koristio u počecima svog politčkog života iz bezbjednosnih razloga). Svojim prijateljicama ga je opisala kao "ljubaznog čovjeka u godinama, sa smiješnim brkovima i velikim šeširom". I Adolfova i Evina porodica su bili protiv veze. Hitler se je zagledao u nju nakon što se njegova nećakinja Geli Raubal, kćerka njegove polusestre u koju je bio jako zaljubljen, ubila. Neki nagađaju da ju je Hitler lično ubio, a neki da ju je dao ubiti.

Eva je pokušala samoubistvo 1935. godine, zbog nesuglasica u vezi sa Adolfom Hitlerom. Imala je jak uticaj na Hitlera, a neki historičari tvrde da su neke od najgorih ideja bile njene zamisli koje je priopćila Hitleru. Za vrijeme rata je živjela sa Adolfom i pomagala mu je u ličnim poslovima. Neki od nacista su je htjeli ukloniti, jer su je smatrali prevelikim rizikom za Treći Rajh. Kad je počela okupacija Berlina od Sovjetske Crvene armije, vrijeme je provodila zajedno sa njim u bunkeru.

Ubila se zajedno sa Hitlerom 30. aprila 1945. godine u bunkeru. Njeno tijelo je spaljeno zajedno sa tijelom Adolfa Hitlera.