Eva LaRue

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Eva LaRue
Eva LaRue
Rođenje 27. decembar 1966.
Long Beach, Kalifornija
Godine rada 1987-
Službena stranica http://www.evalarue.com/
Važnije uloge Natalia Boa Vista (CSI: Miami)

Eva LaRue američka je manekenka i glumica. Poznata je po ulozi liječnice Marije Santos u seriji Sva moja djeca, a trenutno glumi Nataliju Boa Vistu u CBS-ovoj kriminalističkoj seriji CSI: Miami.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Eva LaRue rođena je kao Eva Maria LaRuy u Long Beachu, od oca Luisa LaRuya i majke Marcie.[1] Ima 2 sestre (Nika i Lara) i brata (Luis Jr.).[1] Ima francusko, portorikansko, holandsko i škotsko porijeklo.[2] Sljedbenica je baha'i vjere.[3]

Počela je glumiti sa 6 godina, a kasnije je bila tinejdžerska kraljica ljepote. 1985. završila je srednju školu Norco[4] i ubrzo nakon toga počela se baviti manekenstvom, postavši model kuće Frederick's of Hollywood.[4]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Od 1993. do 1997. i ponovo, od 2002. do 2005, LaRue je glumila dr. Mariju Santos Grey u seriji Sva moja djeca.[5] Inače, Maria je bila druga polovina "superpara" Edmund i Maria. Za tu ulogu nominirana je za Daytime Emmy Award u kategoriji najbolje sporedne glumice u dramskoj seriji. Također je nominirana 2004. u kategoriji najbolje originalne pjesme za komponiranje pjesme "Dance Again with You", koja je korištena u pozadini ljubavne scene nakon trećeg sklapanja braka Edmunda i Marije.

2010. LaRue je privremeno reprizirala ulogu Marije povodom 40. godišnjice Sve moje djece.[6]

Nastupila je i u više TV-filmova, pojavivši se kao Annette Funicello u biografskom filmu o toj nekadašnjoj pjevačici i glumici te kao princeza Serena u ekranizaciji romana Uspomene Danielle Steel.

Tokom angažmana u Svoj mojoj djeci LaRue se sprijateljila sa Sarah Michelle Gellar, koja je u seriji glumila Kendall Hart. Također je bila druga Linda Lorenzo, sestra Georgea Lopeza u sitcomu George Lopez.

U jesen 2005. počela je s ulogom DNK-tehničarke Natalije Boa Viste u CSI: Miamiju, tj. od 4. sezone ove serije. U finalu te sezone otkriveno je da je Natalia bila "krtica" koja je cijelo vrijeme slala izvještaje FBI-u o radu i rezultatima forenzičkog laboratorija policije Miamija. Od 5. sezone LaRue je postala stalni član postave.

Zajedno sa svojom kćerkom pojavila se u spotu za pjesmu "Armed", koju izvodi Devon Gundry (također sljedbenik baha'i vjere).

19. 7. 2011. LaRuy je ponovo reprizirala ulogu Marie Santos i opet će postati stalni član postave Sve moje djece.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Evina sestra Nika bila je jedna od žena koje je fotografirao osuđeni serijski ubica William Richard Bradford za svoju kolekciju. Bila je br. 3 (od 54 žene) na posteru koji je izdala policija Los Angelesa kako bi se pronašle preživjele žrtve. Bradford je fotografirao žene koje bi upoznao u barovima pod maskom da im želi pomoći da ostvare karijere u manekenstvu. Uskoro nakon što se saznalo za njega, ovaj slučaj iskorišten je za epizodu CSI: Miamija pod nazivom Darkroom.[7]

LaRue je u srodstvu sa Jane Fondom.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Biografija Eve LaRue na TV Guideu
  2. ^ Biografija Eve LaRue na IMDb-u
  3. ^ Eva laRue Archived 21 November 2010[Date mismatch] at the Wayback Machine. na CSI Guideu
  4. ^ a b Biografija Eve LaRue na Turner Classic Movies
  5. ^ "LaRue potvrdila da će otići iz Sve moje djece", SoapCentral.com, 22. 4. 2005.
  6. ^ "Još VELIKIH povrataka za 40. godišnjicu Sve moje djece" Archived 18 September 2012[Date mismatch] at the Wayback Machine., SoapNet.com
  7. ^ O epizodi Darkroom, CBSNews.com, 11. 2. 2005.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]