Evropska federacija asocijacija studenata psihologije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Historija[uredi | uredi izvor]

EFPSA je osnovana u aprilu 1987. godine na Lisabonskom Univerzitetu, u Portugalu gdje su evropski studenti psihologije bili pozvani na sastanak. Studenti psihologije iz osam država formirali su Evropsku federaciju asocijacija studenata psihologije (EFPSA).

Osnove ove Federacije pretvorene su u formalni status tokom drugog sastanka u Liegeu, u Belgiji u aprilu 1988. godine. U isto je vrijeme EFPSA započela svoj prvi projekat, EVROPSYCHO - Baza podataka za obrazovanje i razmjene. U januaru 1989. godine EFPSA je registrovana kao međunarodno udruženje po belgijskom pravu.

Tokom treće Generalne skupštine u aprilu 1989. u Lundu u Švedskoj, Federacija je razvila početnu strukturu sa sastankom izvršnog odbora (EB) koji se održao po prvi put te iste godine.

U julu 1991. EFPSA je započela saradnju sa Evropskom federacijom psihologijskih udruženja (EFPA) u Amsterdamu u Holandiji, nakon čega je EFPSA postala službena članica EFPA-e 2001. godine.

Nakon EFPSA-inog sudjelovanja u prvoj Evropskoj studentskoj konferenciji (koja je privukla oko 500 studenata različitih zanimanja) u Liegeu u Belgiji u novembru 1990, puno je novih kontakata ostvareno, posebno u istočnoevropskim državama. Tokom pete Generalne skupštine u aprilu 1991 godine u Genevi u Švicarskoj EFPSA je narasla na 11 država članica te joj se pridružila prva članica iz Istočne Evrope. Te godine nastala je ideja stalnih radnih grupa (takozvane "radne snage") koje su omogućile efikasan rad na projektima poput EVROPSYCHO, ERASMUS, itd. Tokom godina koje su vodile do novog milenija, sve je više događaja poput ljetnih škola, seminara i kongresa, bilo organizirano uz vođenje EFPSA-e.

EFPSA je 2006. godine razvila svoj korporativni vizualni identitet i postala prepoznatljiva sa svojim reprezentativnim logom i narandžastom bojom.

Misija, vizija i vrijednosti[uredi | uredi izvor]

Misija[uredi | uredi izvor]

Misija EFPSA je zbližiti studente psihologije zajedno na evropskoj razini kako bi se obogatio njihov koncept i primjena psihologije, te podržavanje razvijanja sposobnosti da bi se pridonijelo razvoju u polju psihologije; imati pozitivan utjecaj na društvo i njegovu percepciju psihologije; podržavati naučnu i socijalnu interakciju i kulturalnu razmjenu između studenata psihologije, akademika i profesionalaca. Ovo se sprovodi uz stalno razvijanje usluga, događaja i kvaliteta kontakata između evropskih studenata psihologije i njihovih nacionalnih, regionalnih i lokalnih organizacija, i stvaranjem podržavajuće okoline za psihologiju kao profesionalnog i naučnog polja u Evropi.

Vizija[uredi | uredi izvor]

Vizija EFPSA-e jest da se postigne psihološki osviješteno društvo gdje "mitovi i zablude" koje je okružuju smanje kako bi se unaprijedilo opće stanje dobrobiti; pružiti usluge i događaje u kojima se širi potreba studenata psihologije kako bi se razvili profesionalno i postigli međupovezanost preko čitave Evrope.

Vrijednosti[uredi | uredi izvor]

  • Udruženje: kao organizacija, biti iznutra i izvana povezan sa EFPSA-inom radnom zajednicom i organizacijama koje dijele sličnu misiju i vrijednosti.
  • Jasnoća: imati cjelovit, jasan i stalan pristup svim aspektima naših operacija.
  • Različitost: prihvaćati različitosti; cijeniti i prihvatiti ih kao vrijedne elemente.
  • Hrabrost: imati snagu i odvažnost u različitim i nepredviđenim okolnostima.

EFPSA struktura[uredi | uredi izvor]

Struktura EFPSA-e je razvijena tokom trećeg Generalnog sastanka u aprilu 1989. u Lundu (Švedska). Tada su članovi Izvršnog odbora vršili i funkcije predstavnika nacionalnih organizacija, kao što ih sada vrše MR (Member Representative). U tom trenutku nije postojala pozicija unutar Upravnog odbora nego jedino funkcija predsjednika. Od tada, EFPSA je narasla te promjene su bile potrebne unutar strukture EFPSA-e, tako stvarajući novi oblik Izvršnog odbora. U 2003. godini, koncept nacionalnih predstavnika (danas poznati kao predstavnici članskih organizacija (Member Representative) je prvi puta usvojen u strukturu EFPSA-e. Oni su stvorili novo tijelo koje donosi odluke iz svake organizacije koja je bila član EFPSA-e. Nadalje, Upravni odbor kao zasebno tijelo unutar Izvršnog odbora je formirano radi potrebe za vodstvom u strateškim odlukama te potrebe za nadgledanjem efikasnosti čitave organizacije.

Događaji[uredi | uredi izvor]

EFPSA trenutno organizira 11 godišnjih i 1 dvogodišnji događaj. Kongres, Evropska ljetna škola (ESS), EFPSA akademija, Trening trenera (TiT), Trening naprednih trenera (TAT), Sastanak Trenera (TRAM), Konferencija trenera, EFPSA dan, Skupni sastanak Izvršnog odbora i predstavnika članica EFPSA-e te sastanak Upravnog odbora. Konferencija spada u dvogodišnji događaj.

Godišnji EFPSA Kongres[uredi | uredi izvor]

Godišnji EFPSA kongres je cjelosedmični događaj koji okuplja više od 350 studenata psihologije, akademika i istraživača iz čitave Evrope. Kongres se uobičajeno održava u aprilu i maju. Sastoji se od različitih naučnih programa koji se bave određenim temama svake godine s doprinosima studenata, istraživanja i iskusnih akademika, te društveni program koji pruža sudionicima mogućnost i priliku za kulturalnu i društvenu razmjenu. Stoga EFPSA-in kongres je posebna prilika za studente psihologije da prošire svoje znanstvene i osobne vidike i horizonte.

Dodatno, Kongres je vrlo značajan događaj za Federaciju jer ovaj događaj označava početak novih mandata predstavnika članica EFPSA-e i Izvršnog odbora. Izvršni i Upravni odbor izabrani su na EFPSA kongresu, poslije kojeg preuzimaju svoje obaveze i počinju razvijati njihove projekte tokom sedmice na kongresu.

Svake godine zemlja domaćin EFPSA kongresa se mijenja. Do sada bilo je 32 kongresa, koji su se organizirali u 25 različitih zemalja. 33. EFPSA-in kongres održat će se 2019. u Danskoj.

Evropska ljetna škola[uredi | uredi izvor]

Prva Evropska ljetna škola (ESS) održana je 2007. godine u gradu Leie, Estonija, s temom "Kros-kulturalna psihologija", popraćena s evropskim ljetnim školama svake sljedeće godine. Tokom ovog 7-dnevnog događaja, studenti se upuštaju u program interkulturanog istraživanja, gdje imaju priliku pridružiti se jednom od šest istraživačkih projekata koje vodi doktor i supervizor u planiranju i sprovođenju 12-mjesečne studije. Osim ovoga, program je bogat različitim predavanjima danim od strane profesionalaca iz relevantnih područja psihologije. Svake godine, sva predavanja i istraživanja su postavljena u temi, određenoj da prikazuje polje savremene psihologije. Od početka 2011. godine, svi ESS sudionici koji su završili program treninga i posvetili su se istraživačkom projektu, pozvani su da se pridruže omladinskom istraživačkom programu, tako produžujući jednosedmičnu evropsku ljetnu školu u strukturirani program 12-mjesečnog naučnog istraživačkog programa.

EFPSA Dan[uredi | uredi izvor]

EFPSA Dan je događaj kojim se promovira EFPSA, te se održava diljem Evrope početkom decembra. Prvi EFPSA Dan održan je 2010. godine. Cilj ovog jednodnevnog događaja je širenje informacija o EFPSA-i diljem cijele Evrope. Prezentacije, radionice i druge aktivnosti povezani s EFPSA-om održavaju se na mnogim univerzitetima na isti dan, kako bi se što više moguće studenata upoznalo s EFPSA-om.

Trening trenera[uredi | uredi izvor]

Prva ljetna škola treninga trenera održana je 2010. godine u Austriji. Ova ljetna škola je godišnji sedmodnevni događaj gdje se odvija eksperimentalno i neformalno obrazovanje s ciljem da se pruži uvid i izobrazba široke lepeze sposobnosti i znanja u radu treninga i davanje informacija. Nakon ispunjenja i zadovoljavanja određenih kriterija, polaznici mogu biti pozvani da se pridruže EFPSA trenerima, u svrhu daljnjeg razvijanje trenerskih sposobnosti i iskustava.

Napredni trening za trenere[uredi | uredi izvor]

EFPSA-in napredni trening za trenere (TAT) je osmodnevni događaj koji se održava u martu mjesecu. Ovo je jedini EFPSA događaj koji je otvoren studentima ostalih struka i vanjskim suradnicima.  TAT je osmišljen kao događaj kapaciteta do 25 iskusnih trenera iz raznih nevladinih organizacija i nudi mogućnosti za dalje razvijanje trenerskih sposobnosti u određenoj temi.

EFPSA Akademija[uredi | uredi izvor]

EFPSA Akademija ima za cilj zbližiti volontere iz Evropskih nevladinih organizacija mladih, u svrhu profesionalnog razvoja, uspostavljanja mreža, povećanja motivacija i dijeljenja iskustava, istovremeno davajući im paletu sposobnosti i znanja u specifičnoj grani. Traje tri dana u gradu koji je jednostavno posjetiti iz mnogih gradova iz kojih sudionici dolaze. Tokom akademije, sudionici dobivaju iznimno kvalitetne trenerske sesije, dobivajući šansu da posjećuju radionice od strane stručnjaka iz date teme. Kroz to, oni će biti u mogućnosti prakticirati njihove vještine i znanja u stvarnim slučajeva i životnim izazovima.

Sastanak trenera[uredi | uredi izvor]

EFPSA-in sastanak trenera (TRAM) je događaj koji traje 3 do 4 dana namijenjen je trenerskom obrazovanju, organiziran od strane EFPSA trenera. Cilj TRAM-a je sastajanje trenera iz nevladinih ili omladinskih organizacija, dijeljenje znanja i iskustava te razvijanje njihovih sposobnosti. Događaj je usmjeren oko središnje teme treninga, koju postavlja stručnjak trener. Sudionici su treneri iz različitih organizacija te podučavaju jedni druge o raznim aspektima povezane krovnom temom događaja.

Trenerska konferencija[uredi | uredi izvor]

EFPSA trenerska konferencija (TraC) je događaj koji je usmjeren ka okupljanju EFPSA trenera kako bi se raspravljalo o određenim temama vezane uz "trenerski svijet" unutar EFPSA-e i općenito. Broj sudionika, trajanje i vrijeme događaja je fleksibilno i može biti promijenjeno svaki mandat. Općenito, postoji otvoreni dan treninga gdje TraC sudionici imaju priliku pružiti trening na obližnjim univerzitetima.

Godišnji sastanak izvršnog odbora i predstavnika nacionalnih udruženja[uredi | uredi izvor]

Godišnji skupni sastanak Izvršnog odbora i predstavnika nacionalnih udruženja (MR) je održan svake jeseni i posjećuju ga aktivni članovi unutar EFPSA radne zajednice. Ovaj sastanak je posebna prilika kada EFPSA stavlja sa strane mrežnu komunikaciju jer održava unutarnje sastanke i intenzivan rad tokom te sedmice. Zauzimajući mjesto na sredini mandata, skupni sastanak je važno vrijeme za EFPSA-u, davajući priliku svim aktivnim studentima EFPSA-e da se okupe kako bi raspravili o njihovom mandatu i da se uključe u diskusiju s drugim timovima o budućem smjeru Federacije.

EFPSA Konferencija[uredi | uredi izvor]

EFPSA konferencija prvi put se organizirala 2013. godine u Amsterdamu, Holandija. Ona predstavlja dvogodišnji događaj i stavlja poseban naglasak na istraživački program. Konferencija spaja preko 150 studenata iz čitave Evrope na 4 dana ispunjena predavanjima, radionicama i studentskim prezentacijama. Tokom konferencija, postoji otvoreni dan koji se sastoji od otprilike 30 studenata iz zemlje domaćina konferencije koji se pridružuju na jedan dan, kako bi dobili priliku za učenje i sudjelovanje na predavanjima i stvaranju kontakata i povezivanja s ostalim sudionicima.

Upravni odbor[uredi | uredi izvor]

Sastanak upravnog odbora je ključna sastavnica EFPSA administracije i radne prakse kako bi se izvršila procjena rada federacija, razvila ideja o poboljšanju rada i dao doprinos održivosti i unaprijeđenju EFPSA-e. Mjesto događaja je određeno svake godine od strane upravnog odbora. Radni program uključuje analizu federacije, plenarne aktivnosti EFPSA-e, njene misije, vizije, vrijednosti, događaja i usluga, rad na projektima i sastanak na kojem se raspravlja o ovim temama.

Službe[uredi | uredi izvor]

EFPSA također daje studentima različitost usluga za razvijanje istraživačkih i trenerskih sposobnosti te pospješuje proces putovanja i studiranja u inostranstvu. Neke od EFPSA-inih usluga su:

  • Časopis evropskih studenata psihologije
  • Istraživački program za mlade
  • Studiraj i putuj inostranstvo
  • Trenerski kabinet
  • Inicijativa društvenih promjena

Časopis evropskih studenata psihologije (JEPS)[uredi | uredi izvor]

Časopis evropskih studenata psihologije je recenzirani akademski časopis otvorenog pristupa kojeg vode isključivo studenti, pokrivajući sve aspekte psihologije objavljeno od strane EFPSA-e i Ubiquity izdavačke kuće od 2009. godine. JEPS daje izvrsnu priliku studentima psihologije da svoj završni ili diplomski rad izrade na međunarodnog djelovanju. Prijave moraju biti zasnovane na istraživanjima kojeg su izradili studenti preddiplomskih ili diplomskih programa koji mogu dolaziti i izvan Evrope. Autori odabranih prijavnica dobit će profesionalne povratne informacije i pomoć u razvijanju njihove naučne publikacije.

Članci su odabrani na osnovu kvaliteta samog istraživanja, zanemarujući pretpostavljenu važnost i originalnost odrađene studije. Članci su indeksirani u EBSCOHost. Od 2016. godine, JEPS poziva studente da prijave registrirani izvještaj. JEPS tim također vodi blog, JEPS Bulletin, koji objavljuje studentske psihološke radove iz relevantnih područja, svih razina studiranja i različitih područja zanimanja.

Studiraj i putuj u inostranstvu[uredi | uredi izvor]

"Studiraj u inostranstvu" program postoji još od ranih 1990-ih, gdje počinje rad na projektu pod nazivom "Kako studirati u inostranstvu", koji je kasnije nazvan "Studiraj i radi u inostranstvu." Još od 2005. godine, Sslužba se usredsređuje na "Studiraj u inostranstvu, što se može naći na glavnoj internet stranici." Od početka 2015. godine, "mreža putovanja" i "studiraj u inostranstvu služba" su se spojile u jedno, s istim vizijama, misijama i vrijednostima kao i prethodnici. Od 2016. godine, voditelj nadgleda studentske razmjene pridružene timu. Tako se otvaraju mogućnosti za članice organizacije da dobiju potporu od EFPSA-e u organizaciji njihovih međunarodnih razmjena s ostalim udruženjima studenata psihologije i studenata iz drugih zdravstvenih disciplina. Tim zadužen za stažiranje je pokrenut u 2015./16., a njen mandat je produžen na 2016./17. kako bi se sagradila strategija i rad prema razvijanju platforme za stažiranja za EFPSA. Tim postavlja određen broj zadataka koji su bili prikupljani prilikom stažiranja, postavljanja baze podataka s kontaktima mogućih partnera koji bi pružili šanse za stažiranje i izgradnje čvrste fundacije s idućim mandatom. Rad je dalje predat studentima u okviru njihove proizvodne prakse koji je za njih prilika za stažiranje, unutar službe "studiraj i putuj u inostranstvo." Slijedi njihovo odobravanje tokom sastanka glavnog upravnog tijela ove studentske organizacije na 31. EFPSA kongresu 2017. godine u gradu [[Gakh]u, Azerbejdžan.  Prva prilika za stažiranje ponuđena studentima psihologije bila je u augustu 2017. godine.

Pripreme za studiranje u inostranstvu znaju biti izazovno iskustvo, ali EFPSA služba za "studiraj i putuj u inostranstvo" program nudi korisne smjernice i informacije o svim gradovima i univerzitetima EFPSA zemlje članice. Među ostalim, postoje informacije o obrazovnom sistemu svih zemalja, školarine, troškova i životnih standarda. Dodatno, postoji i istraživačka mreža koja pruža savjete na putovanjima po zemljama/regijama domaćinima EFPSA događaja. Ponuđivanjem studentima mjesto za spavanje u svojem domu, oni pozivaju da dođete s njima i otkrijete njihove gradove po čitavoj Evropi. Ovo je prilika da se iskuse različite kulture, jezici i hrana na poseban i povoljan način.

Ured za treninge[uredi | uredi izvor]

Ured za treninge je uveden u federaciju 2010. godine na prvom treningu trenera u ljetnoj školi koja je bila održana u Austriji u augustu 2010. godine. Na kongresu 2011. godine, ova prva generacija trenera je već održala aktivnosti predstavnicima članica organizacija i izvršnog odbora. Ured za treninge određuje program trenerskih aktivnosti unutar EFPSA-e. Tačnije, oni nadgledaju programe na trenerskim događajima koji EFPSA domaćini, a posebno trening trenera, ljetne škole i trening za napredne trenere; podržava i potiče razvoj trenerskih grupa u trenerskom udruženju, predstavljanje EFPSA-e na vanjskim trenerskim događajima te priprema i izrada trenerskih aktivnosti za sastanke unutar EFPSA-e, među kojima su aktivnosti izgradnje tima i treninge uspješnog vođenja ove studentske organizacije.

Inicijativa za društvene promjene[uredi | uredi izvor]

Inicijativa za društvene promjene radi na četiri glavna projekta unutar ovog udruženja: "Pazite na um – Borba protiv stigme mentalnih poremećaja", "Bolje zajedno" kampanja, i Organizirana djela dobročinstva. Unutar "Pazite na um" kampanje, članovi tima izvode seriju radionica na evropskoj razini, ciljano na učenike od 11 do 18 godina te odrasle, s ciljem dizanja svijesti o temama stigmatizacije mentalnih poremećaja i duševnog zdravlja. Kampanja ulazi u petu godinu u jesen 2018. godine. Prve četiri godine označene su sa značajnim porastom broja dobrovoljaca i zemalja, s preko 1150 dobrovoljaca iz 20 evropskih država koji su sudjelovali u 4. godišnjoj kampanji. "Bolje zajedno" kampanja je namijenjena osnaživanju mladih da izgrađuju prihvatljivije društvo kroz seriju od 5 radionica, s ciljem povećanja njihovog znanja o diskriminaciji i njenim manama. Članovi tima odrađuju sprovođenje radionica i aktivnosti. Kampanja je dobila novčana sredstva od Evropske federacije za mlade i ulazi u drugu godinu djelovanja u jesen 2018. godine. Kampanja "Organizirana djela dobročinstva" potiče ljude na "nasumična djela dobročinstva" (npr. kupovina kahve za neznanca), koja bi pripomogla razvijanju pozitivnog ponašanja. Aplikacija za pametan telefon preko koje bi se kampanja odvijala se očekuje s početkom rada ove organizacije početkom 2019. godine.

Članice organizacije[uredi | uredi izvor]

Organizacije iz svih zemalja prepoznate od strane Vijeća Evrope mogu postati članovi EFPSA-e. Organizacije iz zemalja/regija koje nisu prepoznate od strane Vijeća Evrope mogu biti uzeti u obzir kao regionalni članovi. Od Aprila 2018. godine, EFPSA ima 33 Članica organizacija i 2 organizacije sa statusom posmatrača.

Zemlja/Regija Organizacija
Austrija PLAST
Azerbejdžan Young Psychologists Public Union
Belgija Belgium Psychologische Kring
Bosna i Hercegovina SINAPSA - Association of Psychology Students
Bugarska AYPB - Association of Young Psychologists in Bulgaria
Češka ČASP - Czech Association of Students of Psychology
Danska DPS - Danish Psychology Students' Association
Estonija EPSÜ - Estonian Association of Psychology
Finska SPOL - Finnish Psychology Students' Association
Grčka GPSA - Greek Psychology Students' Association
Holandija SPS NIP- Dutch National Psychology Students’ Association
Hrvatska Psihomnia
Irska PSI SAG - PSI Student Affairs Group
Kipar CYPSA - Cyprus Psychologists' Association
Kosovo KOAPS - Kosovar Association of Psychology Students
Litvanija LiPSA – Lithuanian Psychology Students Association
Luksemburg ALEP
Mađarska MPT - Hungarian Psychological Association
Malta Betapsi - Psychology Students’ Association
Norveška NPF - Norwegian Psychological Association
Njemačka BDP - Association of German Professional Psychologists
Poljska PSSIAP - Polish Association of Psychology Students and Graduates
Portugal ANEP
Rumunija Cognosis - Federation of Psychology and Educational Sciences Student's Association
Slovačka SAŠAP - Slovak Association of Psychology Students and Absolvents
Slovenija Slovenia DŠPS - Psychology Student's Association of Slovenia
Srbija STIMULUS
Španija CEP - PIE
Švedska SP
Švicarska psyCH - Swiss Psychology Students’ Association
Turska TPÖÇG - Turkish Psychology Students Working Group
Velika Britanija BPS - British Psychological Society