Idi na sadržaj

Evropska umjetnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zapadna umjetnost izraz je za umjetničku produkciju zapadne Evrope i Sjeverne Amerike koja ima korijene u umjetnosti Antičke Grčke i Rima, te se karakterno razlikuje od istočne umjetnosti bizantijskih i islamskih korijena, kao i od indijske, kineske, japanske, afričke umjetnosti i umjetnosti Amerike prije Kolumba.

Apelles slika Campaspe, umjetničko djelo koje prikazuje ljude okružene likovnom umjetnošću; od Willema van Haechta ; oko. 1630; ulje na ploči; visina: 104,9 cm, širina: 148,7 cm; Mauritshuis (Hag, Holandija)
Umjetnost slikanja; Johannesa Vermeera ; 1666–1668; ulje na platnu; 1,3 x 1,1 m; Kunsthistorisches Museum (Beč, Austrija)

Umjetnost Evrope, poznata i kao zapadna umjetnost, obuhvata historiju vizuelne umjetnosti u Evropi. Evropska prahistorijska umjetnost započela je kao pokretno gornjopaleolitsko stijensko i pećinsko slikarstvo i petroglifna umjetnost i bila je karakteristična za period između paleolita i željeznog doba.[1] Pisana historija evropske umjetnosti često počinje sa egejskim civilizacijama, koje datiraju iz 3. milenija prije nove ere. Međutim, konzistentan obrazac umjetničkog razvoja unutar Evrope postaje jasan tek sa starogrčkom umjetnošću, koju je Rim usvojio i transformirao i prenio; sa Rimskim carstvom, širom Evrope, sjeverne Afrike i zapadne Azije.[2]

Venera od Willendorfa; oko. 26.000 pne (gravetski period); krečnjak sa okre bojom; Naturhistorisches Museum ( Beč, Austrija)

Umjetnička razdoblja, stilovi i pravci zapadne umjetnosti

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Oosterbeek, Luíz. "European Prehistoric Art". Europeart. Pristupljeno 4. 12. 2012.
  2. ^ Boardman, John ed., The Oxford History of Classical Art, pp. 349-369, Oxford University Press, 1993, ISBN 0198143869

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]