Evropska zajednica za ugalj i čelik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava EZUČ-a

Evropska zajednica za ugalj i čelik (skraćeno EZUČ ili engleski ECSC od European Coal and Steel Community) osnovana je Pariskim ugovorom 18. aprila 1951. godine sa zadaćom da od područja država članica (Belgija, Francuska, SR Njemačka, Italija, Luksemburg i Holandija) stvori jedinstveno tržište za ugalj i čelik. Povod za ujedinjenje bila je inicijativa francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana, koji je 1950. godine objavio Schumanov plan, čiji je cilj bio onemogućiti daljnji rat između Francuske i Njemačke i to putem integracije industrije koja je bila važna za vođenje rata. Krajnji Schumanov cilj bilo je pomirenje Njemačke i Francuske, ali i razvoj integracijskog evropskog procesa, s krajnjim ciljem ostvarenja evropske federacije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Flag of Europe.svg Nedovršeni članak Evropska zajednica za ugalj i čelik koji govori o Evropskoj uniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.