Idi na sadržaj

Evropski ariš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Evropski ariš
Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)
Lišće i šišarke
Lišće i šišarke
Sistematika
CarstvoPlantae
KoljenoPinophyta
RazredPinopsida
RedPinales
PorodicaPinaceae
RodLarix
VrstaL. decidua
Dvojno ime
Larix decidua
Mill.
Distribucija podvrsta :  Larix decidua ssp. decidua :  Larix decidua ssp. carpatica :  Larix decidua ssp. polonica
Distribucija podvrsta
  Larix decidua ssp. decidua
  Larix decidua ssp. carpatica
  Larix decidua ssp. polonica

Evropski ariš (lat. Larix decidua) je vrsta ariša porijeklom iz planina srednje Evrope, u Alpama i Karpatima, kao i u Pirinejima, sa razdvojenim nizijskim populacijama u sjevernoj Poljskoj i južnoj Litvaniji. Široko je naturaliziran u Skandinaviji. Potvrđeno je da se njegov životni vijek kreće blizu 1.000 godina.[1] (sa sugestijama do 2.000 godina), ali češće je oko 200 godina.[2] Tvrdi se da još uvijek stoji jedan od ariša koje je zasadio drugi vojvoda od Atola u Dunkeldu, 1738.[3]

Opis[uredi | uredi izvor]

Morfologija evropskog ariša iz knjige: Prof. Dr. Otto Wilhelm - Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885, Gera, Njemačka.

Larix decidua je srednje velika do veliko listopadna četinarska stablašica, koja dostiže visinu od 25–45 m, sa deblom do promjera do 1 m (izuzetno, do 53,8 m i promjerom 3,5 m) ). Kruna je konusna kad je mlada, s godinama postaje široka; glavne grane su u nivou prema gore, a bočnesu čest o viseće. Izdanci su dimorfni, s rastom podijeljenim na duge izbojke (obično duge 10-50  cm) i nose nekoliko pupoljaka, a kratki izdanci dugi samo 1–2 mm sa samo jednim pupoljkom. Listovi su igličasti, svijetlozeleni, dugi 2–4  cm, koji postaju svijetložuti prije opadanja u jesen, a blijedožuti izdanci ostaju goli do sljedećeg proljeća.

Češeri su uspravni, jajasto-konusni, dužine 2–6  cm, sa 10-90 uspravnih ili blago urezanih (ne reflektiranih) sjemenskih ljuskica; zelene su, kad su nezrele, varijabilno isprane crvene, a postaju smeđe i otvaraju se kako bi oslobodile sjeme, 4-6 mjeseci nakon oprašivanja. Stari češeri obično ostaju na drvetu dugi niz godina, postajući mutno sivo-crni.

Vrlo je otporan na hladnoću, sposoban je preživjeti zimske temperature do najmanje –50  °C, a nalazi se među drvorednim stablima u Alpama, dosežući 2.400 m nadmorske visine, iako je najzastupljeniji od 1000–2000 m. Raste samo na dobro dreniranim tlima, izbjegavajući preplavljeno tlo i nije tolerantan na sjene.

Kultivacija[uredi | uredi izvor]

Smatra se da je prvi put uzgojen u Britaniji, 1629. godine.[4] John Evelyn podsticao je širu sadnju i upotrebu. Tri uzastopne vojvode od Atola široko su ga plantažirali[5] a četvrti vojvoda napisao je "Observacije o arišu" 1807. godine ohrabrujući dalje njegovo uzgajanje, koje je uveliko prakticirao.[6]

Evropski ariš se široko uzgaja u južnoj Kanadi i na sjeveroistoku Sjedinjenih Država. Naturalizovan (uvedena vrsta) je u Maineu, Michigan, New Yorku, Connecticutu, New Hampshireu Vermontu i Rhode Islandu. Na sjevernim Apalačkim planinama često se koristi za pošumljavanje na površinskim rudnicima. ref>"Larix decidua". US Forest Service. Pristupljeno 13. 7. 2016.</ref> Evropski ariš može rasti na sušnijim tlima i tolerirati topliju klimu od domaćeg Larix laricina, koji je pogodniji za neborealne klimate.[7]

Podvrste[uredi | uredi izvor]

Postoje dvije podvrste:

 • Larix decidua ssp. decidua – evropski ariš ili alpski ariš. Veći dio asortimana, osim ostalih. Češeri 2,5–6 cm; puca žuto-mehka kora.
 • Larix decidua ssp polonica – poljski ariš. Disjunkcija u nizijskoj sjevernoj Poljskoj. Češeri 2–3  cm; izdanci vrlo blijedožuti, skoro bijeli.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Larix decidua se uzgaja kao ukrasno drvo za sadnju u vrtovima i parkovima.[8]

Drvo

Drvo je žilavo i izdržljivo, ali također fleksibilno u tankim trakama, a posebno je cijenjeno za izgradnju jahti; drvo korišteno za ovo mora biti bez čvorova i može se dobiti samo od starih stabala koja su bila orezivana dok su bila mlada kako bi se uklonile bočne grane.

Mali stubovi ariša široko se koriste za rustikalnu ogradu.

Ostalo

Zbog brzog rasta mladica i pionirskog karaktera, ariš je pronašao brojne primjene u šumarstvu i agrošumarstvu. Koristi se kao „pripremna vrsta“ za pošumljavanje otvorenih površina, napuštenih poljoprivrednih površina ili uznemirenih površina i kao „vrsta medicinskih sestara“ prije uvođenja zahtjevnijih vrsta.[9]

Bonsai[uredi | uredi izvor]

Evropski ariš je popularna bonsai vrsta, s mnogo jedinstvenih primjeraka dostupnih u evropskim krugovima, a popularno se koristi u šumskim skupinama bonsaija.[10]

Ekologija[uredi | uredi izvor]

Sjemenke ariša su važna hrana za neke ptice, posebno evroazijskog siskina, malog crvendaća i neke zebe, dok pupoljke i nezrele čunjeve jede gluhac .

Iglice evropskog ariša jedina su poznata hrana za gusenice nekih moljaca, kao što je Coleophora sibiricella ; ljuske šišarke koriste se kao hrana gusjenicama 'Cydia illutana. The seeds are an important food for some birds, notably siskin,

Invazijska vrsta[uredi | uredi izvor]

Larix decidua je klasificiran kao divlji četinar, invazijska vrsta koja se širi u visoka područja na Novom Zelandu. Sadila ga je Šumarska služba Novog Zelanda za kontrolu erozije.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Larix decidua (Europäische Lärche) description - The Gymnosperm Database". www.conifers.org. Pristupljeno 7. 12. 2017.
 2. ^ http://www.plantwise.org/KnowledgeBank/Datasheet.aspx?dsid=29967[mrtav link]
 3. ^ "Archived copy". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 11. 1. 2016.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 4. ^ The Gardener's Dictionary, Vol.1, Philip Miller, 1835
 5. ^ A History of British Forest-trees: Indigenous and Introduced, Prideaux John Selby, 1842
 6. ^ The Philosophical Magazine and Journal, Vol. 53, 1819
 7. ^ Perry, Leonard. "Larches Large and Small". University of Vermont Extension. Arhivirano s originala, 4. 10. 2016. Pristupljeno 13. 7. 2016.
 8. ^ "Larix decidua". Royal Horticultural Society. Pristupljeno 23. 7. 2013.[mrtav link]
 9. ^ Matras, Jan; Pâques, Luc E. (2008). "European Larch, Larix decidua: Technical guidelines for genetic conservation and use" (PDF). European Forest Genetic Resources Programme. Arhivirano s originala (PDF), 18. 10. 2016. Pristupljeno 23. 1. 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 10. ^ D'Cruz, Mark. "Ma-Ke Bonsai Care Guide for Larix decidua". Ma-Ke Bonsai. Arhivirano s originala, 14. 5. 2012. Pristupljeno 8. 7. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]