Idi na sadržaj

Exeggutor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Exeggutor
Opći podaci
Japansko imeナッシー Nasshī
Redni broj103
Generacijaprva
VrstaTravnati/Psihički
Stepen1.
Razvio se izExeggcutea
Razvija se u-
RazvojLisnati kamen
Visina2,0 m
Težina120,0 kg
SposobnostHlorofil (Chlorophyll)

Exeggutorovo ime kombinacija je engleskih riječi "egg" = jaje, i "executor" = izvršitelj. Doduše, naglasak njegova imena je na drugom slogu (za razliku od riječi "executor").

Biološke karakteristike

[uredi | uredi izvor]

Exeggutor nalikuje na hodajuće palmino stablo, koji evoluira iz Pokémona nalik sjemenkama, Exeggcuta. Svaki "kokosov orah" ili glava visi s vrha stabla; ponekad, jedna od glava otpadne i vrati se u oblik Exeggcuta. U mnogim slučajevima, na glave se odnosi kao da su jaja, kao u jednom od njegovih napada, Jajolika bomba (Egg Bomb), a da ne spominjemo da Exeggutor evoluira iz Pokémona koji nalikuje jajima. Ova činjenica sugerira na to da je Exeggutor stablo na kojem rastu jaja umjesto voća.

Svaka od Exeggutorovih glava ima vlastitu osobnost. Svaka glava veoma je glasna, jer konstantno priča o tome što misli ili što trenutačno želi. Na sreću, svaka je glava prijateljski raspoložena, te se uvijek dobro slažu.

Exeggutor posjeduje neobjašnjive psihičke moći. Ove moći koristi svaka od glava s Exeggutorovim tijelom kako bi zajednički lakše pokretale tijelo. Ako glava otpadne, upotrijebit će svoje telepatske moći kako bi uspostavila kontakt sa ostalim glavama koje su otpale, te će zajedno s njima oformiti Exeggcuta.

U videoigrama

[uredi | uredi izvor]

Jedini način dobijanja Exeggutora jest izlaganje Exeggcuta svjetlosti Lisnatog kamena. Isto tako, može ga se oteti u Pokémon XD:Gale of Darkness od Garnd Mastera Greevila. Kao i mnogi drugi Pokémoni koji se razvijaju pomoću Kamenja, Exeggutor više neće učiti napade koje je mogao naučiti kao Exeggcute, ali će moći naučiti dva napada koje nije mogao naučiti u svom prijašnjem obliku. Ta dva napada jesu Topot (Stomp) i Jajolika bomba (Egg Bomb).

Exeggutor se smatra jednim od boljih Pokémon boraca u videoigrama. Posjeduje neke odlične kombinacije napada, i podjednako odlične statistike. Njegova najveća slabost, Pokémon Bube, nisu prevelik problem jer su snažniji Buba napadi rijetki u igri. Exeggutor je jedan od rijetkih Pokémona koji može naučiti i Uspavljujući prah (Sleep powder) i Izjelicu snova (Dream Eater). Kombinacija ovih napada s njegovim Special Attack statusom i STAB – pojačanim napadom Giga isušivanja (Giga Drain), Psihičke (Psychic) i Sunčeve zrake (Solar Beam) zajedno sa Sunčanim danom (Sunny Day), Exeggutor može pomesti cijele timove ako nisu spremni na njega. Najbolji način kako se suprotstaviti Exeggutoru jest Vatrenim Pokemonom, iz razloga što Exeggutorov Special Defense status nije posebno visok, te mu nedostaje brzina da prvi upotrijebi Uspavljujući prah.

Exeggutor je jedan od Pokemona koji je pretrpio tranziciju iz prve generacije u drugu, jer se njegov početni Special status poslije podijelio na dva dijela; Special Attack i Special Defense. Ova je promjena uzrokovala smanjenje Exeggutorova Special Defense statusa, što je bilo jako loše za njega jer je u početku imao identične (i podjednako dobre) statuse. Exeggutorov dvostruki Travnati/Psihički tip dao mu je prednost u prvobitnim verzijama Pokemon videoigara, ali s uvodom Mračnog tipa i snažnijim Buba napadima (na koje Exeggutor ima dvostruku slabost) u Pokemon Gold i Silver videoigrama, njegova se prednost smanjila.

U animiranoj seriji

[uredi | uredi izvor]

Exeggutor se prvi put pojavio u 45. epizodi. Mađioničar Melvin uz Ashovu pomoć uhvati veliki broj Exeggutora da bi mogao hipnotizirati ljude da gledaju njegove mađioničarske tačke. Koristi svog Exeggcuta da bi hipnotizirao Asha da mu postane njegov rob. Dok je Ash duboko hipnotiziran ne može učiniti ništs drugo nego slušati Melvina. Melvin ga natjera da vuče njegova kolica i prisili ga da uhvati Exeggutore za njega. Melvinov Exeggcute evoluira u Exeggutora i nenamjerno hipnotizira sve ostale Exeggutore u namjeri da uspava Tim Raketa svojom tehnikom Hipnoze (Hypnosis). Hrpa Exeggutora pomahnito divlja u dubokoj hipnozi, ali ih Ash dovodi do razuma svojim Charmanderom.

U Pokemon ligi, prvi Ashov protivnik koristi Exeggutora. Ash pobijedi Exeggutora sa svojim Krabbyjem koji se nakon te borbe razvije u Kinglera.