Ez-Zumer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
الزمر
Ez-Zumer
Skupovi
Prva stranica sure Ez-Zumer
KlasifikacijaMekanska
Džuz23. i 24.
Red. br. u Kur'anu39.
Br. ajeta u suri75

Sura Ez-Zumer (arapski: الزمر) je 39. sura muslimanske knjige Kur'ana. Sastoji se od 75 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Odmah na početku sure naglašava se da je Kur'an Božija objava i knjiga u koju nema sumnje te se 4. ajetom suprostavlja širku onih (kršćani) koji mu pripisuju sudruga, odnosno sina te se kaže: Da je Allah htio dijete imati, izabrao bi, između onih koje je stvorio, onoga koga bi On htio. Uzvišen je On, On je Allah, Jedini i Svemoćni![1] U suri se govori i o prirodi i prirodnim fenomenima. U 5. ajetu se govori o Nebesima i Zemlji a u sljedećem ajetu kazuje i o stvaranju čovjeka u utrobi majke, kroz tri različita oblika i stadija razvoja. U 21. ajetu se govori o spuštanju kiše, prirodnom fenomenu od koje poslije nastaju izvori i bilje raznoliko niče.

Također se spominje džehennem, koji će biti prebivalište za nevjernike i ohole kao i Sudnji dan. Za Sudnji dan se u suri Ez-Zumer kaže sljedeće:

68. I u rog će se puhnuti, i umrijet će oni na nebesima i oni na Zemlji, ostat će samo oni koje bude Allah odabrao; poslije će se u rog drugi put puhnuti i oni će, odjednom, ustati i čekati. 69. I Zemlja će svjetlošću Gospodara svoga zasjati, i Knjiga će se postaviti, vjerovjesnici i svjedoci će se dovesti, i po pravdi će im se svima presuditi, nikome se neće nepravda učiniti 70. svako će dobiti ono što je zaslužio, jer On najbolje zna šta je ko radio.
– Kur'an, od 68. do 70. ajeta sure Ez-Zumer[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Tefsir sure Ez-Zumer od Ibn Kesira" (PDF). www.ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 3. 12. 2020. Pristupljeno 21. 5. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]