Idi na sadržaj

Ezav de' Buondelmonti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ezav de’ Buondelmonti (italijanski Esaù de' Buondelmonti; grčki Ησαύ Μπουοντελμόντ) bio je grčki plemić italijanskog porijekla te despot Epira u Grčkoj.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Roditelji su mu bili firentinski plemić Manente Buondelmonti i njegova supruga, Lapa Acciaiuoli, sestra Nikole Acciaiolija od Korinta[1]. Ezav je došao u Grčku, a bio je nazvan po jednom biblijskom liku, Ezavu.

Ezav je oženio plemkinju i kraljicu Epira, Mariju Anđelinu Paleolog, koja je znana i kao Marija Nemanjić, a majka joj je bila kraljica Tomaida Orsini.[2]

Za razliku od prvog Marijinog muža, Tome Preljubovića, Ezav je bio dosta popularan u narodu te je napravio nekoliko stvari koje su mu omogućile da uživa naklonost podanika. Za biskupa Janjine (Γιάννενα) je postavljen jedan Matej, a i prognani plemići su se vratili u Epir.

Ezav je u bitkama pobijedio Albance i Turke.

Umro je 6. februara 1411.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Ezav je bio muž plemkinje Marije, kraljice Epira. Oženio je i Irenu, kćerku Ivana Spate.[3] Na kraju je oženio i Jevdokiju Balšić, kćerku Đurđa I Balšića. Imali su troje djece; njihov sin je bio Georgije de' Buondelmonti (Γεώργιος Μπουοντελμόντι), koji je kao i Ezav bio rimokatolik.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Setton, Kenneth M. (1975). Catalan Domination of Athens 1311–1380. London: Variorum.
  2. ^ Cheetham, Nicholas (1981). Mediaeval Greece. Yale University Press.
  3. ^ Anthony Luttrell (1982). Latin and Greece: The Hospitallers and the Crusades, 1291-1440. Ashgate Publishing.