Ezgarot

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ezgarot je imaginarni grad iz trilogije Gospodar Prstenova. Ezgarot je bio grad Sjevernjaka. Nalazio se na velikom jezeru,u blizini Erebora. Ezgarot je u stvari,bio podignut na vodi. Stanovnici su stanovali u sojenicama. Ovaj grad je bio bogat zahvaljujuci trgovini sa Patuljcima od Erebora. Ezgarot je opstao kada je Smaug Zlatni zauzeo Erebor,iako je susjedni grad Dol uništen. Međutim,nakon što je družina pustolova predvođena Gandalfom,Torinom(patuljkom),i Hobitom Bilbom Bagginsom probudila zmaja on je krenuo da razori Ezgarot. Na sreću,Bard Lukonosac,potomak kraljeva Dola,je ubio zmaja. Kasnije je obnovio Dol i postao kralj. Ezgarot je dugo napredovao nakon ovoga u prijateljstvu sa Ljudima Dola i Patuljcima Erebora.