FAP 1118

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
FAP 1118
ProizvođačFAP
Produkcija2010. -
Klasakamioni
Motor(i)MB OM 904 LA 4.250 cm3
Međuosovinski razmak3600 mm
Dužina6400 mm
Širina2500 mm
Visina3200 mm
Ukupna težina7.4 t

FAP 1118 je vojno (ne)borbeno terensko vozilo 4x4 koje je namijenjeno za prevoz ljudstva, transport oruđa i materijala ukupne mase do 4 tone, kao i vuču oruđa i priključnih sredstava mase do 4,8 tona. Razvili su ga zajednički preduzeće Fabrika automobila Priboj i Vojno tehnički institut (VTI) iz Beograda.

Nastanak i razvoj[uredi | uredi izvor]

Razvoj vozila FAP 1118 4x4 započeo je kako bi se u Vojsci Srbije zamjenila čitava flota zastarjelih vozila, kao što su FAP 1314, TAM-5000 i TAM-150, koji vode porijeklo još iz vrijemena JNA i Hladnog rata.

Razvijen je na osnovu civilne verzije FAP 1117, koji se proizvodio u malim serijama od 2003. Od 2007. godine, probna vozila prošla su kompletan proces ispitivanja po raznim terenima i na brojnim poligonima u saradnji sa Vojnotehničkim institutom (VTI) i Tehničkoopitnim centrom (TOC) i nakon manjih izmjena, model je usvojen za upotrebu u oružanim snagama 2010. a nulta serija isporučena je Vojsci Srbije 2011. godine. Za razliku od civilne varijante, ima centralnu regulaciju pritiska vazduha, pogon na sva četiri točka, reduktor, povišenu prohodnost i dr.

Opis[uredi | uredi izvor]

Kamioni FAP 1118 na vojnoj paradi u Nišu.

U FAP 1118 BS/36 je ugrađen savremen motor njemačkog proizvođača "Mercedes", koji je prilagođen za start na veoma niskim temperaturama i za kretanje po maksimalnom usponu. Motor je četvorocilindrični, četvorotaktni, vodom hlađeni, turbo prehranjivani dizel-motor sa hladnjakom usisnog vazduha emisionog standarda Euro 3, jačine 180 KS, odnosno 130 kW.

Mobilni centar vazdušnog osmatranja i javljanja VCOJ M11 na šasiji kamiona FAP 1118.

Transimisiju prjedstavlja frikciona spojnica sa jednim frikcionim diskom, petostepeni sinhronizovani mehanički mjenjač iz serijske proizvodnje FAP-a, dok stalni pogon na sva četiri točka objezbjeđuje dvostepeni razvodnik pogona austrijske firme "STEYR", kao i kruti pogonski most. Sistem oslanjanja čine parabolični gibnjevi sa dopunskim gumenim oprugama. Za prigušenje svih udara zaduženi su hidraulički teleskopski amortizeri dvostranog dejstva. Kočni sistem je pneumatski sa doboš kočnicama na svim točkovima i četvorokanalnim ABS uređajem. Upravljački mehanizam je hidraulički sa servo dejstvom. FAP 1118 je prvo domaće terensko vozilo koje ima motor u skladu sa EURO 3 normama, ABS uređaj koji sprječava blokiranje točkova, ASR uređaj koji sprječava proklizavanje točkova pri pogonu i radijalne pneumatike bez zračnica. Vozilo je projektovano da traje najmanje 15. godina ili 300.000 kilometara.

U terenskim uslovima razvija brzinu od 80, a na putevima sa tvrdom podlogom do 135 km/h. Predviđeno je za prevoz do 20 ljudi ili materijalno - tehničkih sredstava ukupne težine do 6 tona, a postoji i mogućnost postavljanja specijalnih nadgradnji, kao što su cisterne za gorivo i vodu ili sanitetski i ABHO furgoni, ali i kabine za radarska osmatranja, komandno mjesto, elektronsko izviđanje, kabine za veze i protveletronska dejstva. Poseban vid predstavlja mogućnost ugradnje različiog naoružanja - mitraljeza, topova, haubica, bacača i nevođenih i vođenih raketnih sistema.

FAP 1118 proizvodi se u malim partijama, zavisno od finansijske situacije i vojnih potreba.

Također pogledaj[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]