FK Jedinstvo Odžak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

FK Jedinstvo iz Odžaka je bosanskohercegovački nogometni klub osnovan 1945. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kao predigra osnivanja ovog kluba mogla bi se nazvati neslužbena međunarodna utakmica odigrana protiv Nijemaca 1942. godine u Odžaku. Ta utakmica je završena rezultatom 3:2 za goste ( oba gola za domaće je postigao Fadil Halilović, koji se smatra jednim od donositelja prve lopte u Odžak zajedno sa Delešom i Zdenkom Odićem).

Ova trojica će zajedno sa Mehmedom Ganićem i Mujkanom Čelikovićem biti i pokretači osnivanja kluba u jesen 1945. kada se "Jedinstvo" i uključilo u prvenstvo tadašnje Grupne sreske lige - Doboj. Svoje domaće utakmice su igrali na "Harmanima".

Iz te prve generacije ostaće zapamćeno nekoliko imena: golman Mato Sušac, Ibrahim Hamzić, Ratko Terzić, braća Halilović, Mato Dujaković, Derviš Jupić, Ramiz Ćatić, Šaban Džinić, Rajko Stanković, Ahmo Delić, braća Ademović i dr.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

  • Amaterski prvak Jugoslavije 1970.
  • Prvak Tuzlanske zone 1969/70 i 1971/72
  • Član Republičke lige BiH
  • Učesnik završnice kupa F.S.BiH 1963.,1964.i 1977.


Olympic flag.svg Nedovršeni članak FK Jedinstvo Odžak koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.