FK Klis Buturović Polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Klis Buturović Polje
Puno imeFudbalski klub Klis
Buturović Polje
Osnovan9. decembar 1995.
LokacijaButurović Polje
Konjic
Bosna i Hercegovina
Boje   
StadionSeid Padalović
Kapacitet405
LigaDruga liga FBiH - Jug
FederacijaN/FS FBIH
Pozicija
2019/20.
2. mjesto[1]
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

FK Klis Buturović Polje nogometni je klub iz Konjica. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Jug.

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnovan je 1995. Pet godina kasnije klub je ugašen. Godine 2007. ponovo je pokrenut. U sezoni 2010/11. osvojio je prvo mjesto u ligi Hercegovačko-neretvanskog kantona, te ostvaruje plasman u Drugu ligu Federacije Bosne i Hercegovine – Jug. Tradicionalne boje kluba su zelena i bijela. Domaće utakmice igra na stadionu "Seid Padalović".

U sezoni 2020/21 klub je ostvario najveći uspjeh kada je riječ o timovima koji igraju u Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, plasiravši se u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine. U šesnaestini finala su savladali Unis Vogošća rezultatom 6:2. U osmini finala Klis je bio bolji i od Nevesinja rezultatom 2:0, a u četvrtfinalu su pobijedili Zvijezdu 09 s 1:0 čime su osigurali plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine.

U prvom polufinalnom meču poraženi su u Banja Luci od Borca rezultatom 4:1, dok je u revanšu koji se igrao na stadionu Rođeni u Mostaru (obzirom da stadion Klisa ne ispunjava uslove za ovu fazu takmičenja) Borac pobijedio s 2:1.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tabela Druge lige FBiH - Jug 2019/2020". sportsport.ba. Pristupljeno 29. 7. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]