FK Kozara Bosanska Gradiška

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
FK Kozara
FK Kozara Gradiška.png
Puno ime Fudbalski klub Kozara Bosanska Gradiška
Nadimak Crveno-bijeli
Osnovan 1. juni 1945.
Lokacija Bosanska Gradiška
Adresa Dositeja Obradovića 9
78400 Bosanska Gradiška
Stadion Gradski stadion Gradiška
Kapacitet 6.000
Predsjednik Jovica Bulović
Trener Velimir Stojnić
Liga Prva liga RS
Federacija N/FS BiH
Konfederacija UEFA
Pozicija
(2014/15)
3. mjesto
Kit left arm red stripes.png
Boje ekipe
Kit body red stripes.png
Boje ekipe
Kit right arm red stripes.png
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

FK Kozara je nogometni klub iz Bosanske Gradiške, Bosna i Hercegovina. Trenutno se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi fudbalski klub u Bosanskoj Gradišci bio je osnovan već 1913. godine, i zvao se LK Vihor, ali nije dugo postojao. Tako da je 1923. godine promjenjen naziv kluba u LK Sloga, te zatim iste godine u LK Sava. Klub je jedno vrijeme kasnije nosio naziv Karađorđe, da bi opet vratio u Sloga. Fudbalski klub Kozara osnovana je sredinom juna 1945. godine, a inicijativni odbor činili su Vaso Dukić, Vaso Petrović, Vojo Petrović, Vlado Pjatnicki, Joja Kapetanović. Prvo takmičenje za Kozaru počelo je u jesen 1946. godine kada je bilo formirano ligaško prvenstvo Banjalučkog okruga. U prvoj generaciji Kozare igrali su: Vlado Pjatnicki, Krešo Fuks, Vojo Petrović, Vaso Petrović, Mehmed Ramić, Smail Hasanbegović, Đulaga Kozarčanin, Berto Sertić, Salih Osmić, Pero Radić, Ranko Milaković, Antun Senta, Mujo Bošnjak, Slavko Prčić, Hakija Sokol, Adem Tatarević, Joško Olah.

Kozara je početkom pedesetih godina nastavila takmičenje u ligi Banjalučkog podsaveza, a kasnije je bila član Banjalučke Međupodsavezne lige u kojoj je sezone 1964/65. godine bila prvak u prvoj grupi, i razigravala su za ulazak u viši rang ali je bilo uspješnije Jedinstvo iz Bihaća. Posle neuspjeha, Kozara se 1967/68. godine takmičila u Međuopštinskoj ligi i te godine postala je prvak i veoma brzo se vratila u Banjalučku zonsku ligu. Veliki uspjeh Kozara je ostvarila u sezoni 1970/71. godine kada je postala prvak Krajiške zonske lige i po prvi put postala drugoligaš. Prvi drugoligaški meč Kozara je odigrala 22. avgusta 1971. godine sa Željezničarom iz Maribora, koga je savladala sa 2:1. Tu historijsku utakmicu odigrali su: Crnec, Kovačević, Kovač, Zeničanin, Teljigović, Berić, Timarac, Ćatić (Tabaković), Vuleta, Vejzović i Bilanović. U Drugoj ligi Kozara se zadržala do 1975. godine kada je osvojila šesnaesto mjesto i ispala iz lige.

Od 1975. godine Kozara se takmičila u Republičkoj ligi BiH i povratak u drugoligaško društvo ostvarila je 1981. godine, kada je postala prvak Republičke lige BiH, a u Drugoj saveznoj ligi provela je dvije godine. Povratak među drugoligaše izborili su: Enver Catić, Mursel Šerifović, Slavko Lazović, Zoltan Dudaš, Dževad Unkić, Slobodan Kuljanin, Mate Mandžukić, Emir Hadžić, Dino Omerhodžić, Ivan Bedi, Irfan Trešnjić. Do 1992. godine Kozara se takmičila u Republičkoj i Međurepubličkoj ligi, sve do izbijanja rata u BiH. Formiranjem FSRS Kozara je uvrštena u Prvu ligu Republike Srpske 1995/96. godine u grupu Zapad i u prvoj sezoni osvojila je treće mjesto. Od sezone 1997/98. godine igrala se zjaednička Prva liga u kojoj Kozara zauzima tek deseto mjesto. Međutim, u narednim sezonama Kozara pruža znatno bolje igre i plasmane, a najbolji plasman zauzima 2001/02. gpodine kada osvaja drugo mjesto, i prelazi sa još zajedno pet ekipa Prve lige u novoformiranu zajedničku Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

U Premijer ligi odigrala je samo jednu sezonu 2002/03. godine kada je bila tek petnaesta na kraju prvenstva i tako se vratila u Prvu ligu RS. Kozara više nije uspjela da se vrati u Premijer ligu a najbliža tome bila je u sezoni 2008/09. godine kada je osvojila drugo mjesto iza Rudar Prijedor. U Kupu Bosne i Hercegovine uspjela je da stigne do četvrtfinala 2003/04. godine kada je ispala posle dve utakmice od Borca iz Banja Luke. Najveći uspjeh Kozara je zabilježila u Kupu Republike Srpske, koga je uspjela tri puta da osvoji i to 1993/94, 1999/00. i 2000/01. godine, i još dva puta igrala je u finalu 2001/02. i 2009/10. godine.

Stadion[uredi | uredi izvor]

FK Kozara svoje utakmice igra na Gradskom Stadionu u Bosanskoj Gradišci. Kapacitet stadiona je 6000 gledalaca.

Navijači[uredi | uredi izvor]

Navijači Kozare se zovu "Žabari".

Ekipa[uredi | uredi izvor]

Trenutni sastav[uredi | uredi izvor]

Napomena: Zastave pokazuju reprezentaciju kao što je definisano pravilima podobnosti FIFA-e. Igrači mogu imati više od jednog ne-FIFA-inog državljanstva.

Br. Pozicija Igrač
G Bosna i Hercegovina Siniša Drinčić
G Bosna i Hercegovina Dalibor Kozić
O Bosna i Hercegovina Dejan Bajić
O Srbija Miodrag Gigović
O Bosna i Hercegovina Ognjen Petrović
O Bosna i Hercegovina Igor Pilipović
O Bosna i Hercegovina Đorđe Topić
V Bosna i Hercegovina Dejan Bjelobrk
V Bosna i Hercegovina Ognjen Gnjatić
V Bosna i Hercegovina Srboljub Jandrić
Br. Pozicija Igrač
V Bosna i Hercegovina Rajko Mitić
V Bosna i Hercegovina Slaviša Ujić
V Bosna i Hercegovina Goran Majdanac
N Bosna i Hercegovina Dejan Kojić
N Bosna i Hercegovina Marko Mazalica
N Bosna i Hercegovina Bojan Spasojević