FK Rudar Breza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Čć.svg Ovom članku nedostaju afrikati (č, ć, đ, š, ž).
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
FK Rudar Breza
Puno ime Fudbalski Klub Rudar Breza
Nadimak Brezanske Bebe
Adresa Stari most bb
Boje          
Stadion Gradski Stadion Breza
Kapacitet 2000
Predsjednik Adnan Bajric
Trener Eldin Dedic
Liga Kantonalna Liga ZDK
Boje ekipe
Kit body Nike white transparent.png
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Kit body Nike white transparent.png
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

FK Rudar je nogometni klub iz Breze, Bosna i Hercegovina. Trenutno se takmiči u Kantonalna Liga ZDK Bosne i Hercegovine.

Historija[uredi | uredi izvor]

FK Rudar je osnovan 1924. godine. Jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u BiH. U prijeratnoj historiji klub je prošao kroz sve lige, a najveći uspjeh je bio kada su se krajem 80-ih plasirali u 2. saveznu ligu.

Pamtiće se utakmice na brezanskom stadionu protiv Crvene zvezde u kojoj je tada igrao Dragan Džajić, zatim protiv Sarajeva predvođenog velikim Safetom Sušićem, i na kraju utakmica protiv državne selekcije tadašnje SFRJ. Početkom 90-tih, tačnije 1992 dolazi do otcijepljenja BiH i FK Rudar sa još nekoliko klubova formira prvu ligu BiH u kojoj bilježi dobre rezultate. Najveći uspjeh kluba iz tog perioda je 4. mjesto u 1. ligi BiH.

Nakon odlaska nekoliko iskusnijih igrača klub 1999. prelazi u 2. ligu BiH, a godinu dana kasnije i u 3. ligu. Gotovo potpuni krah i najteže godine u svojoj historiji doživljava 2003. godine kada se klub našao pred gašenjem i ispao u posljednji rang takmičenja.

Treneri[uredi | uredi izvor]

  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Reuf Herco
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Adnan Dedić
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Fahrudin Hodzic
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Eldin Dedic
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Adnan Bajric
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nermin Bukva
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Mišo Bogdan
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Josko Domorocki

I jos puno njih među kojima su : Mato Bjelogravić,Miralem Salkić,Zijad Herco-Bjelak, Mirsad Nefić, Vojo Kostić, Zvonko Knežević, Avdo Veljak, Kruno Novaković, Dušan Subotić, Žarko Šunjić, Marko Bošković, Alija Ismić, Hinko Pražak, Ešref Softić, Kasim Herco-Tarle, Vejsil Jusufović, Markica Vidović, Džoko Popić, Aziz Hušić, Franjo Božur, Duško Budimir, Pero Alaupović, Anto Šikić, Hamija Karamut, Alija Rahimić, Slavko Subotić, Neđib Alijagić, Asim Bašić, Drago Pandža-Rale, Ramiz Kovačević, Ekrem Čolan, Halid Barjaktarević, Alija Herco, Josip Trogrlić-Kićo, Alija Frljak, Zihnija Ćosić, Robert Puljić, Nebojša Pržulj, Božidar Čolović, Vaso Ristić

Igraci[uredi | uredi izvor]

Dosta nogometaša koji su ponikli u Rudaru zaigrali su u brojnim domaćim i inozemnim klubovima, a dosta ih je ponijelo i reprezentativni dres naše zemlje: Asmir Avdukić bio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, dres najbolje selekcije oblačili su i Samir Bajtarević, Jasmin Memišević, mladih selekcija Mustafa Hasanspahić, Haris Bešlija, Vedad Mamela, Armin Kujunđić, Aldis Avdukić. U Sarajevu je igrao Haris Smajić, Reuf Herco, Midhat Čorbo, Hajrudin Buljetović, u kakanjskom Rudaru Risto Runjevac, Muhidin Lukačević, Enver Hađiahmetović, u visočkoj Bosni: Adnan Čorbo, Sead Vranić, Amir Mamela, Adnan Dedić, Šefik Frljak, Adnan Bajrić, Amir Konaković, u bugojanskoj Iskri: Goran Pavlić, Namir Solak, ljubljanskoj Olimpiji: Mišo Glišić, u hrasničkom Famosu: Asim Čosić, Vlado Trogrlić, u Igmanu iz Konjica: Tarik Mamela, u Rijeci: Almir Hođić, na Islandu: Adis Sjerotanović, Almir Mešetović, Ifet Mešetović, u Norveškoj: Samir Bajtarević, u Željezničaru: Almir Ćosić, Haris Bešlija, u Austriji: Miralem Ćosić, u Čeliku: Mustafa Hasanspahić, Almir Hođić, Jasmin Memišević, u banjalučkom Borcu: Asmir Avdukić, u Lukavcu: Senad Sokić.

Stadion[uredi | uredi izvor]

Gradski stadion "Rudara" iz Breze je godinama slovio za stadion sa jednim od najkvalitetnijih travnjaka u BiH. Stadion koji je služio za skoro pa redovno okupljanje i pripreme nogometne A reprezentacije BiH, prije nego je u Zenici napravljen trening centar za reprezentaciju.