FK Rudar Breza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
FK Rudar Breza
Puno imeFudbalski Klub Rudar Breza
NadimakBrezanske Bebe
AdresaStari most bb
Boje   
StadionGradski Stadion Breza
Kapacitet2000
PredsjednikElvedin Fišek
TrenerAdis Sjerotanović
LigaKantonalna Liga ZDK
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

FK Rudar je nogometni klub iz Breze, Bosna i Hercegovina. Trenutno se takmiči u Druga Liga Centar.

Historija[uredi | uredi izvor]

FK Rudar je osnovan 1924. godine. Jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u BiH. U prijeratnoj historiji klub je prošao kroz sve lige, a najveći uspjeh je bio kada su se krajem 80-ih plasirali u 2. saveznu ligu.

Pamtiće se utakmice na brezanskom stadionu protiv Crvene zvezde u kojoj je tada igrao Dragan Džajić, zatim protiv Sarajeva predvođenog velikim Safetom Sušićem, i na kraju utakmica protiv državne selekcije tadašnje SFRJ. Početkom 90-tih, tačnije 1992 dolazi do otcijepljenja BiH i FK Rudar sa još nekoliko klubova formira prvu ligu BiH u kojoj bilježi dobre rezultate. Najveći uspjeh kluba iz tog perioda je 4. mjesto u 1. ligi BiH.

Nakon odlaska nekoliko iskusnijih igrača klub 1999. prelazi u 2. ligu BiH, a godinu dana kasnije i u 3. ligu. Gotovo potpuni kraj i najteže godine u svojoj historiji doživljava 2003. godine kada se klub našao pred gašenjem i ispao u posljednji rang takmičenja. Danas FK Rudar Breza igra u Drugoj Ligi Centar (3 takmičenje po jačini).

Treneri[uredi | uredi izvor]

  • Bosna i Hercegovina Mustafa Hasanspahić
  • Bosna i Hercegovina Adis Sjerotanović
  • Bosna i Hercegovina Bajro Spahić
  • Bosna i Hercegovina Eldin Dedić
  • Bosna i Hercegovina Reuf Herco
  • Bosna i Hercegovina Fahrudin Hodžić
  • Bosna i Hercegovina Nermin Bukva
  • Bosna i Hercegovina Mišo Bogdan
  • Bosna i Hercegovina Josko Domorocki

I jos puno njih među kojima su : Mato Bjelogravić, Miralem Salkić, Zijad Herco-Bjelak, Mirsad Nefić, Vojo Kostić, Zvonko Knežević, Avdo Veljak, Kruno Novaković, Dušan Subotić, Žarko Šunjić, Marko Bošković, Alija Ismić, Hinko Pražak, Ešref Softić, Kasim Herco-Tarle, Vejsil Jusufović, Markica Vidović, Džoko Popić, Aziz Hušić, Franjo Božur, Duško Budimir, Pero Alaupović, Anto Šikić, Hamija Karamut, Alija Rahimić, Slavko Subotić, Neđib Alijagić, Asim Bašić, Drago Pandža-Rale, Ramiz Kovačević, Ekrem Čolan, Halid Barjaktarević, Alija Herco, Josip Trogrlić-Kićo, Alija Frljak, Zihnija Ćosić, Robert Puljić, Nebojša Pržulj, Božidar Čolović, Vaso Ristić

Igraci[uredi | uredi izvor]

Dosta nogometaša koji su ponikli u Rudaru zaigrali su u brojnim domaćim i inozemnim klubovima, a dosta ih je ponijelo i reprezentativni dres naše zemlje: Asmir Avdukić bio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, dres najbolje selekcije oblačili su i Samir Bajtarević, Jasmin Memišević, mladih selekcija Mustafa Hasanspahić, Haris Bešlija, Vedad Mamela, Armin Kujunđić, Aldis Avdukić. U Sarajevu je igrao Haris Smajić, Reuf Herco, Midhat Čorbo, Hajrudin Buljetović, u kakanjskom Rudaru Risto Runjevac, Muhidin Lukačević, Enver Hađiahmetović, u visočkoj Bosni: Adnan Čorbo, Sead Vranić, Amir Mamela, Adnan Dedić, Šefik Frljak, Adnan Bajrić, Amir Konaković, u bugojanskoj Iskri: Goran Pavlić, Namir Solak, ljubljanskoj Olimpiji: Mišo Glišić, u hrasničkom Famosu: Asim Čosić, Vlado Trogrlić, u Igmanu iz Konjica: Tarik Mamela, u Rijeci: Almir Hođić, na Islandu: Adis Sjerotanović, Almir Mešetović, Ifet Mešetović, u Norveškoj: Samir Bajtarević, u Željezničaru: Almir Ćosić, Haris Bešlija, u Austriji: Miralem Ćosić, u Čeliku: Mustafa Hasanspahić, Almir Hođić, Jasmin Memišević, u banjalučkom Borcu: Asmir Avdukić, u Lukavcu: Senad Sokić.

Stadion[uredi | uredi izvor]

Gradski stadion "Rudara" iz Breze je godinama slovio za stadion sa jednim od najkvalitetnijih travnjaka u BiH. Stadion koji je služio za skoro pa redovno okupljanje i pripreme nogometne A reprezentacije BiH, prije nego je u Zenici napravljen trening centar za reprezentaciju.