FK Ventspils

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
FK Ventspils
Puno imeFutbola Klubs Ventspils
NadimakŠampioni
Žuto-Plavi
Osnovan1997.
LokacijaLatvija
Ventspils
Boje   
StadionOlimpiskais Stadions
Kapacitet3.200[1]
LigaPrva liga
FederacijaFLL
Pozicija
2020.
4. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajtfkventspils.lv

FK Ventspils (latvijski: Futbola Klubs Ventspils) je latvijski profesionalni nogometni klub iz Ventspilsa. Klub je od osnivanja 1997. godine osvojio pet ligaških titula i šest trofeja kupa. Klub se trenutno takmiči u prvoj ligi Latvije.

Historija[uredi | uredi izvor]

FK Ventspils je osnovan 1997. spajanjem dva bivša klub iz Ventspilsa - FK Venta i FK Nafta. Venta je bila jedan od vodećih klubova u Latviji tokom 60-ih, u tom periodu je bila prvak Latvijske lige kao i osvajač kupa. Dok je FK Nafta koja je bila osnovana 1995., u svojoj prvoj sezoni osvojila prvo mjestu u Drugoj ligi i promociju u Prvu ligu. U svojoj jedinoj sezoni tamo klub je završio iznad FK Vente, a nakon te sezone klubovi su se spojili da bi osnovali Ventspils.

Nova, moderna historija fudbalskog kluba „Ventspils“ je započeta 1997. godine. U februaru 2007., klub koji predstavlja grad na rijeci Venti sa 45.000 stanovnika je proslavio 10 godina postojanja. U tako kratkom periodu Ventspils je postao jedan od najjačih nogometnih klubova u Latviji. Klub se veoma brzo razvio i dobio reputaciju ozbiljnog latvijskog kluba, osvojivši nekoliko trofeja.

2003. godine Ventspils je osvojio Kup Latvije po prvi put u historiji kluba, a taj uspjeh je ponovio i u naredne dvije godine. Klub je sada želio da se popne na slijedeću stepenicu i osvoji titulu prvaka Latvije, ali mu to nije uspjelo do 2006., iako je klub više puta osvajao drugo i treće mjesto. Do glavnog domaćeg trofeja je najzad uspio da ih dovede ukrajinski trener Roman Grigorčuk koji je tim preuzeo 2005. godine, a već 2006. klub po prvi put osvaja prvu titulu prvaka države. Isti trener je i naredne dvije godine donosio šampionski trofej Ventspilsu. Klub je 2008. godine igrao finale Kupa Latvije, ali je tamo poražen od Daugave. 2009. Ventspils nije uspio da dođe do svoje četvrte titule prvaka Latvije završivši sezonu na drugom mjestu. Klub je 2010. osvojio regionalnu Baltičku ligu, u kojoj su takmičili najbolji klubovi Estonije, Litvanije i Latvije.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Poznati igrači[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]