Fahrudin Kučuk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Fahrudin Kučuk rođen je u Sarajevu 1958. godine. Svoje spisateljsko opredjeljenje ograničio je na dječiju književnost. Sve poznate literarne forme date su kroz ovaj žanr za djecu i mlade. Objavio je nekoliko romana za djecu, zbirku pjesama, priče, slikovnice. Njegovi romani «Patuljak Dado iz Popova gaja» i «Tajna zvjezdane sobe» dostigli su veliku čitanost što je za ove književne (ne)prilike, pogotovo kad je riječ o dječijoj književnosti, vrijedno spomena. Ovaj autor objavio je krajem 2006. roman sf-sadržaja pod nazivom «Čudni gosti» u kojem daje sasvim neobično rješenje zagonetke oko gradnje egipatskih piramida. Scenarij «Patuljci Dado i Jaki protiv gusarskog kapetana» prvi je njegov okušaj u formi koja je postirana za realizaciju crtanog filma za najmlađe. Njegove su knjige dobile izvrsne recenzije naših poznatih pisaca i publicista. Filmolog i profesor historije filma u Švedskoj, Midhat Ajanović Ajan preporučuje Kučukove knjige upravo za ovakav vid prezentacije i ekranizacije. Ajanović u recenziji romana «Tajna zvjezdane sobe» piše: «U prilog romanu Tajna zvjezdane sobe svakako dakle ide to što ga je tokom čitanja lako zamisliti u formi lutkarskog teatra, digitalne ili "stop motion" animacije ili kao televizijskog programa, a sve to, recimo, distribuirano na DVD ploči.” Kučuk finalizira i scenarij po ovoj savremenoj sarajevskoj bajci.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]