Farfetch'd

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Farfetch'd
Farfetch'd.png
Opći podaci
Japansko ime カモネギ, Kamonegi
Redni broj 83
Generacija prva
Vrsta Normalni
Stepen Elementarni
Razvio se iz -
Razvija se u -
Razvoj -
Visina 0,8 m
Težina 15,0 kg
Sposobnost Oštro oko (Keen Eye)/Unutarnji fokus (Inner Focus)

Farfetch'dovo ime dolazi od engleske fraze "far-fetched", što znači "na granici vjerovatnosti". Istovremeno, moglo bi se donositi na englesku riječ "fetch" = zgrabiti, hvatati.

Farfetch'dov lik temelji se na legendi o patki koja baca zeleni luk za osobom, kako bi ga ta osoba vratila natrag patci i ispekla je zajedno s njime. Japansko ime Farfetch'da podržava ovu teoriju; njegovo ime, Kamonegi, kombinacija je japanskih riječi "kamo" = divlja patka (istovremeno označava i lakovjernost) i "negi" = vrsta zelenog luka.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Farfetch'd je rijetka Pokémon patka sa smeđim perjem i crnom V oznakom na čelu. Krilom cijelo vrijeme drži prut zelenog luka poput žezla. Prut zelenog luka, često smatran porilukom, pa čak i nekom misterioznom biljkom, žarišna je tačka čitava Farfetch'dova neuobičajena ponašanja.

Kada Farfetch'd krene u potragu za novim prutom, ode na mjesto gdje raste zeleni luk, te će obeshrabriti druge Pokémone, pa i potući se s njima, koji se žele približiti tom mjestu dok luk ne bude spreman za branje. Tada dolazi na vidjelo da su neki prutovi bolji i kvalitetniji od drugih te se Farfetch'di međusobno bore da bi dobili najbolji. S prutom u svojim krilima nalik na ruke, Farfetch'd koristi sve svoje sposobnosti da bi napao protivnika, mašući njime kao mačem, razrezujući raznorazne stvari. Prut koristi i za gradnju svoga gnijezda.

Korištenje pruta za samoodbranu dovelo ga je do ironične sudbine, jer Farfetch'd je veoma česta meta krivolovaca iz razloga što se poslužuje kao specijalitet u luksuznim restoranima, gdje se njegov prut koristi kao savršeni ukras za kompletan izgled jela. Ovo je rezultiralo ekstremnom rijetkošću ovog Pokémona te se Pokemon uzgajivači trude uzgajati Farfetch'da u zatočeništvu da bi spriječili njegovo izumiranje.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Farfetch'd je rijedak u većini igara. U igrama Pokémon Red i Blue te u Pokemon FireRed i LeafGreen, postoji samo jedan individualni Farfetch'd kojeg igrač može dobiti samo kroz razmjenu sa trenerom koji traži Spearowa u gradu Vermilionu. U Pokémon Yellow, Farfetch'da se može pronaći na Stazama 12 i 13, a u Pokémon Gold i Silver videoigrama može ga se pronaći na Stazama 38 i 39, u jutarnjim i popodnevnim satima. U Pokemon Diamond i Pearl, Farfetch'da se može pronaći na Stazi 221, te se pojavljuje u nasumičnom jatu. U Pokemon XD: Gale of Darkness, Shadow Farfetch'da može se oteti Cipher Adminu Lovrini na ostrvu Citadark.

Farfetch'dovo se korištenje u kompetitivnim igrama izbjegava; nijedna od njegovih osnovnih statistika nije viša od ispod prosječnih 65 bodova, a postoji mnogo moćniji Normalni/Leteći Pokémoni. Doduše, Farfetch'd je u novije vrijeme postao poznat po tome što je jedini na kojeg može uticati novi predmet, a to je Prut, kojeg se može pronaći na divljem Farfetch'du u 5% slučajeva. Prut povećava frekvenciju kritičnog udarca. Isto tako, Farfetch'd može naučiti Lažnu oštricu (False Swipe) na 46. razini, čineći ga dobrim Pokémonom kada se pokušava uhvatiti druge Pokémone u igri koji su na nižim razinama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Farfetch'd u epizodi Tako blizu, a tako Farfetch'd

U epizodi "Tako blizu, a tako Farfetch'd", Misty nailazi na divljeg Farfetch'da koji je partner poznatom kriminalcu koji krade tuđe Pokemone . Farfetch'd se još jednom pojavljuje u epizodi "Farfetch'dova priča". U njoj, sin prerađivača uglja pokušava naučiti svog Farfetch'da tehniku Rezanja (Cut) da bi mogao pomoći svome ocu u prikupljanju drva.