Farida Mušanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Farida Mušanović je dugogodišnji klavirski pedagog na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Muzičku akademiju završila u Sarajevu 1963. godine kao jedan od prvih studenata Matusje Blum. Od samih početaka se potpuno posvetila pedagogiji. Njeni učenici su dobitnici najviših nagrada na domaćim i stranim natjecanjima. Iz njene klase izašao je veliki broj mladih talenata koji su završavali muzičko obrazovanje na raznim domaćim i inostranim akademijama, a neki od njih su postali svjetski afirmirani umjetnici (Aleksandra Romanić, Peđa Mužijević i Milica Pap).

Izuzetno je zaslužna za podizanje nivoa pijanizma u Bosni i Hercegovini.[potreban citat] Angažirana je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Dobitnica je nagrade Dayton Peace Prize.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]