Fatima Manojlović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Fatima Mušić Manojlović (29. septembar 1931 – 16. juli 2019) bila je prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Nakon završene gimnazije u Sarajevu, Fatima Mušić se 1948. priključila novootvorenom Aeroklubu Sarajevo koji se nalazio u Butmiru. Sve je počelo iz hobija sa željom da se učlani u modelarsku sekciju kluba. Međutim, nakon što je vidjela brojne članove i članice kluba koji voze jedrilicu, i Fatima se poželjela okušati u pilotiranju.[1] Komisija Aerokluba dozvolila joj je da napravi nekoliko testnih krugova jedrilicom, ali samo po zemlji, bez uzlijetanja. Fatima je tokom vožnje slučajno povukla ručicu i uzletila dvadesetak centimetara iznad tla.[2] Iznenađeni i oduševljeni instruktori Aerokluba potom su joj predložili da upiše pilotski kurs, ali se prije obuke iz letenja morala završiti i zemaljska obuka koja je bila teoretski dio. Fatima se, za razliku od drugih članica kluba koje su vozile jedrilice ili bile padobranke, obučavala za vožnju motornog aviona, Utva 251 BC-3, u prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo. Obuku na Trojci započela je 17. maja 1950, a završava ju 11. septembra 1950. kada dobija i svjedočanstvo koje su potpisali sekretar Aerokluba Mihajlo Meljnikov, upravnik pilotske škole Milivoj Belančić i predsjednik Aerokluba Dragutin Braco Kosovac. Fatima završava obuku s vrlo dobrim uspjehom i tako postaje prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini.[3]

Poslije pilotske škole koju je napustila nakon 95 letova, od kojih 15 samostalnih, karijeru je nastavila u drugom smjeru, počevši 1951. s radom u banci gdje je zaradila i mirovinu, četrdeset godina radeći prvo u Investicionoj, a zatim u Privrednoj banci.[1] U vrijeme kada napušta pilotsku školu, učlanjuje se u Kulturno-umjetničko društvo "Valter Perić", gdje ostaje duži period. Bila je članica dramske sekcije, u okviru koje je glumila u velikom broju predstava i često igrala glavne uloge, a učestovala je i u snimanju filma. Tu je upoznala i supruga, koji je također glumio u pozorišnim predstavama. Udala se 1960.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini iz Sarajeva odlazi u Kanadu, gdje je živjela do 2014. Nakon smrti supruga vratila se u Sarajevo, gdje je godišnje boravila šest mjeseci, a drugih šest kod sina Nevena i njegove porodice u Sjedinjenim Američkim Državama. Preminula je 16. jula 2019.[3]

Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva, u novembru 2017. uputila je inicijativu Skupštini Tuzlanskog kantona da se Međunarodni aerodrom u Tuzli imenuje po prvoj pilotkinji u Bosni i Hercegovini – Fatimi Mušić,[4] ali, inicijativa nije usvojena.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Žene BiH – Ilustrirana knjiga o izuzetnim ženama. Sarajevo: Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić, Hatidža Gušić. 2019. str. 92. ISBN 978-9926-456-97-9.
  2. ^ "Fatima Manojlović, prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini". Urban Magazin. 31. 1. 2018. Pristupljeno 5. 3. 2022.
  3. ^ a b "Fatima Mušić Manojlović: Prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini". Sarajevska sehara. 29. 9. 2020. Pristupljeno 5. 3. 2022.
  4. ^ "Inicijativa da tuzlanski aerodrom nosi ime po Fatimi Mušić". soc.ba. Sarajevski otvoreni centar. 6. 11. 2017. Pristupljeno 5. 3. 2022.