Felipe VI, kralj Španije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Felipe VI
Kralj Španije
Vladavina19. juni 2014 –
PrethodnikJuan Carlos
Puno imeFelipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia
SupružnikLetizia Ortiz
DjecaLeonor od Španije
Sofía od Španije
DinastijaBurbon
OtacJuan Carlos, kralj Španije
MajkaSofija od Grčke
Rođenje (1968-01-30) 30. januar 1968 (56 godina)
Madrid

Felipe VI (punim imenom: Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia; rođen 30. januara 1968. godine), je trenutni španski kralj. Njegov otac Juan Carlos je 18. juna 2014. godine potpisao svoju abdikaciju te je Felipe stupio na špansko prijestolje 19. juna 2014. godine. Do tada je, kao prestolonaslijednik, nosio titulu Princa od Asturije.

Rođenje[uredi | uredi izvor]

Felipe je treće dijete i jedini sin španskog kralja Juana Carlosa i grčko-danske princeze Sofije, te je kao takav prvi u nizu nasljednika španske krune. Felipeovo rođenje je osiguralo opstanak dinastije Burbon na španskom prijestolju još jednu generaciju.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Srednju školu je završio u Ontariju, u Kanadi. Studirao je u Madridu i Sjedinjenim Američkim Državama zajedno sa svojim rođakom, grčkim krunskim princem Pavlosom. Godine 1992. učestvovao je na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Brak[uredi | uredi izvor]

Dana 22. maja 2004. godine Felipe je oženio nagrađivanu novinarku Letiziju Ortiz, postavši njen drugi muž. Dana 31. oktobra sljedeće godine dobio je svoje prvo dijete, infantu Leonor od Španije. Godinu dana kasnije, 29. aprila, dobio je svoje drugo dijete, infantu Sofiju od Španije. Kako Felipe nema sinova, njegove kćerke su prva i druga u nizu nasljednika španske krune.

Status[uredi | uredi izvor]

Otac mu je 1977. godine dodijelio titulu princa od Asturije, tradicionalnu titulu španskog prijestolonasljednika koja potječe od kastiljskih prijestolonasljednika, dvije godine nakon što je očevim dolaskom na prijestolje postao prijestolonasljednik. Godine 1990. otac mu je dodijelio titule princa od Girone, princa od Viane, vojvode od Montblanca, grofa od Cervere i gospodara Balaguera. Felipe je tako postao prvi Burbonac koji je nosio ove titule a koje su tradicionalno nosili prijestolonasljednici Aragonije i drugih bivših španskih kraljevina.

Felipe je četvrti u legitimističkom nizu nasljednika francuske krune, odmah nakon svog oca i blizanaca legitimističkog pretendenta Luisa Alfonsa.


Vladarske titule
Prethodnik:
Juan Carlos
Kralj Španije
19. juni 2014.
Nasljednik:
-