Felix Felicis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Felix Felicis je ime napitka iz knjige Harry Potter i Princ miješane krvi koji onome ko ga popije osigurava sreću na neko vrijeme. Ime, kao i mnogi drugi nazivi u romanima o Harry Potteru, dolazi iz latinskog jezika, a doslovno prevedeno bi značilo "sretan od sretnih".

Napitak[uredi | uredi izvor]

Napitak je navodno vrlo teško pripremiti i pravilna priprema traje šest mjeseci. Veoma je lako pogriješiti u pripremanju, a rezultati tada mogu biti katastrofalni. Napitak izgleda kao rastaljeno zlato, a kad počne vrjeti, velike kaplje napitka počnu 'skakati' uvis, ali ni jedna ne prelazi rub kotlića.

Najbolje je napitak konzumirati vrlo rijetko i na žličicu. Prekomjerna doza napitka izaziva "nepromišljenost, lakomislenost i opasan višak samopouzdanja" što je objasnio profesor Slughorn, a u prevelikim količinama napitak može postati otrov. Felix Felicis se ne smije uzimati ni prije bilo kakvih takmičenja, odnosno prije izbora, sportskih natjecanja, ispita itd.

Harry Potter i Princ miješane krvi[uredi | uredi izvor]

U romanu Harry Potter i Princ miješane krvi profesor Čarobnih napitaka, Horace Slughorn, je pripravio napitak i ponudio bočicu koja donosi dvanaest sati sreće pobjedniku takmičenja u pripremanju napitaka tokom jednog od časova 'Napitaka'. Harry Potter osvaja napitak uz pomoć bilješki u svojem udžbeniku.

Harry se kasnije pretvara da je podvalio napitak Ronu Weasleyu prije metlobojske utakmice kako bi mislio da ima više sreće. Harry koristi četvrt napitka kako bi uvjerio Horacea Slughorna da mu da sjećanje koje je potrebno Harryju i Albusu Dumbledoreu. Prije odlaska u potragu za horkruksom s Dumbledoreom, Harry daje ostatak napitka Ginny Weasley, Hermioni Granger i Ronu Weasleyu kako bi imali sreće pri susretu s Dracom Malfoyem. To se pokazalo pametnom odlukom zato što su susreli s nekoliko smrtonoša, a pritom nisu ozbiljno ozlijeđeni.