Fenbufen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fenbufen
Naziv lijeka Fenbufen
Grupa Nesteroidni antiupalni lijekovi
Trgovačka imena Cepal, Cinopal
Cybufen, Lederfen
Klasifikacija
CAS registarski broj 36330-85-5
Dostupnost bez recepta: ?
Stručne informacije
Hemijske osobine
Fenbufen.svg
Ime po IUPAC gama-Okso-(1,1'-bifenil)-4-butanska kiselina
Sumarna formula C16H14O3
Molarna masa 254,28056 g/mol
Farmakokinetičke osobine

Fenbufen je lijek koji spada u grupu nesteroidnih antiupalnih lijekova. Koristi se primarno za ublažavanje upala kod osteoartritisa, ankiloznog spondilitisa i tendinitisa. Može se također upotrebljavati za ublažavanje bolova u leđima, nakon lomova kostiju i slično. Na tržištu je dostupan pod raznim trgovačkim imenima: Cepal, Cinopal, Cybufen, Lederfen i Reugast. Kao i mnogi drugi lijekovi iz ove porodice, fenbufen djeluje tako što inhibira ciklooksigenazu i zaustavlja proizvodnju prostaglandina koji je glavni uzrok upala.


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).


Star of life.svg Nedovršeni članak Fenbufen koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.