Fenokopija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Fenokopija je nenasljedna varijacija fenotipa (općenito se odnosi na jednu osobinu) koja je uzrokovana uslovima okoline (često, ali ne nužno, tokom razvoj organizma), tako da fenotip organizma odgovara fenotipu koji je određen genskim faktorima. To nije tip mutacije, jer je nenasljedna.

Termin je skovao Richard Goldschmidt 1935. godine.[1] Koristio ga je za označavanje oblika, proizvedenih nekim eksperimentalnim postupkom, čiji izgled duplira ili kopira fenotip nekog mutanta ili kombinacije mutanata.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Fenokopije Drosophila melanogaster

Rod leptira Vanessa može promijeniti fenotip na osnovu lokalne temperature. Ako se uvedu u područje Sápmi (Laponija) oni oponašaju leptire lokalizirane u ovom području, a ako su lokalizirani u Siriji oni oponašaju leptire tog područja.

Utvrđeno je da su larve Drosophila melanogaster posebno osjetljive na faktore okoline koji proizvode fenokopije poznatih mutacija; ti faktori uključuju temperaturu, udar, zračenje i razne hemijske spojeve. Kod voćne mušice, Drosophila melanogaster, normalna boja tijela je braonkasto siva sa crnim rubovima. Nasljednog mutanta za ovo je otkrio T.H. Morgan 1910. gdje je boja tijela žuta. Ovo je bio genotipski karakter koji je postojao kod obje muhe u svim sredinama. Međutim, 1939., Rapoport je otkrio da ako se larve normalnih muha hrane srebrenim solima, one se razvijaju u žute mušice, bez obzira na njihov genotip.[2] Žute mušice koje su genotipski smeđe boje, fenokopijska varijanta su originalne muhe žute boje.

Himalajski zec sa ušima čokoladne boje

Fenokopija se takođe može primijetiti u himalajskih zečeva. Kada se uzgajaju na umjerenim temperaturama, himalajski zečevi su bijeli s crnim repom, nosom i ušima, što ih čini fenotipski razlikovnim od genetički crnih zečeva. Međutim, kada se uzgajaju na niskim temperaturama, himalajski zečevi ispoljavaju crnu boju dlake, nalik genetički crnim zečevima. Stoga je ovaj himalajski zec fenokopija genetički crnog zeca.[3]

Reverzibilne i/ili kozmetičke modifikacije kao što je upotreba izbjeljivača za kosu ne smatraju se fenokopijama, jer nisu inherentne osobine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Goldschmidt. R., 1935. Gen und Ausseneigenschaft. I. Zeitschr. ind. Abstl. 69: 38-69
  2. ^ Di Stefano, Henry S. “Effects of Silver Nitrate on the Pigmentation of Drosophila.” The American Naturalist, vol. 77, no. 768, 1943, pp. 94–96. https://www.jstor.org/stable/2457390
  3. ^ Baum P, Schmid R, Ittrich C, Rust W, Fundel-Clemens K, et al. (2010)