Feraligatr

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Feraligatr
Feraligatr.png
Opći podaci
Japansko ime オーダイル Ōdairu
Redni broj 160
Generacija druga
Vrsta Vodeni
Stepen 2.
Razvio se iz Croconawa
Razvija se u -
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 2,3 m
Težina 88,8 kg
Sposobnost Bujica (Torrent)

Ime Feraligatr kombinacija je engleskih riječi "ferocity" = bijes, i "alligator" = aligator. Pretpostavlja se da se Feraligatr u početku trebao zvati Feralligator, ali kodovi u Pokémon videoigrama diktiraju dužinu Pokémonova imena, od najviše 10 znakova, pa je iz tog razloga drugo "l" i "o" izbačeno iz imena. Njegovo je japansko ime kombinacija japanskih riječi "ō" = velik, i "kurokodairu" = krokodil.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Feraligatr ima masivno, izduženo plavo tijelo sa četiri noge, iako se mogu kretati na samo dvije. Njegove su prednje i stražnje noge oboružane snažnim i oštrim kandžama, a čeljust mu je prepuna zubi. Na njegovim su leđima, glavi i repu crvene zupčaste ljuske. Žuta linija koju je izgubio kao Totodile nakon evolucije u Croconawa sada je ponovo na njemu, iako je sada ispod prsiju. Feraligatr nalikuje na aligatora ili krokodila koji se kreće na dvije noge, sa pogrbljenim leđima. Feraligatr zastrašuje protivnike otvarajući svoju veliku čeljust. Tokom borbe, svojim će se snažnim stražnjim nogama uprijeti o tlo kako bi se odbacio prema protivniku nevjerovatnom brzinom.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Jedini način dobijanja Feraligatra jest razvijanje Croconawa na 30. nivou, koji se razvija iz Totodilea na 18. nivou. Zbog toga, dostupnost Totodilea izravno diktira dostupnost Croconawa i Feraligatra. Inače, može ga se dobiti i razmjenom s drugim igračem.

Feraligatr ima odlične Attack i Defense statistike, kao i iznad prosječne HP-e, no njegovi su Special Attack, Special Defense i Speed statusi tek prosječni za Pokémona 2. stupnja. Vodenim Pokémonima poput Swamperta, Suicunea i Milotica obično se daje prednost u kompetitivnim borbama nad Feraligatrom.

Feraligatr je dostupan u Pokémon Colosseum igri, iako samo razvijanjem Croconawa.

Feraligatr je nedostupan u Pokémon Diamond i Pearl igrama, bar ne u divljini. Može ga se prenijeti na Diamond i Pearl igre s Ruby, Sapphire, Emerald, FireRed i LeafGreen igara nakon što se zadovolje uvjeti u novijim igrama. Isto tako, svi početni Pokémoni i njihove evolucije, kao i Legendarni Pokémoni, iz prethodnih generacija, nedostupni su u ovim igrama, i može ih se dobiti samo na gore navedeni način.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Feraligatr se pojavio u epizodi 196 ("Ring Masters"), gdje je trener s njim ušao u sumo takmičenje u kojem je i Ashov Snorlax učestvovao. Snorlax je u finalu pobijedio Feraligatra.

U Johto sagi Pokémon animirane serije, trener s Feraligatrom pobijedio je jednu od Mistyinih protivnica na Whirpool Cup turniru.

Feraligatr se pojavio u nekoliko epizoda Pokémon Hronika. Jedan živi u Big Townu sa Pichu braćom, dok drugog posjeduje službeni stvaralac dvoranskih bedževa, iako su obje uloge bile manje.