Idi na sadržaj

Ferdinand I, kralj Aragonije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ferdinand I
Kralj Aragonije, Valencije, Majorke, Sardinije, i Sicilije
Vladavina14122. april 1416.
PrethodnikMartin
NasljednikAlfons V
SupružnikEleonora od Alburquerquea
DjecaAlfons V, kralj Aragonije
Marija Aragonska
Ivan II, kralj Aragonije
Henrik, vojvoda od Alburquerquea
Eleonora Aragonska
DinastijaTrastámara
OtacIvan I, kralj Kastilje
MajkaEleonora Aragonska
Rođenje27. novembar 1380.
Smrt2. april 1416.

Ferdinand I (španski: Fernando I; 27. novembar 1380 – 2. april 1416), poznat kao Ferdinand Pravedni i Ferdinand Iskreni, bio je kralj Aragona, Valencije, Majorke, Sardinije, Korzike i Sicilije, vojvoda Atine i Neopatrije, te grof Barcelone, Roussillona i Cerdanye od 1412. do 1416. Također je bio i regent Kastilje od 1406. do 1416.

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Bio je mlađi sin kastiljskog kralja Ivana I i Eleonore Aragonske.

Godine 1406, po smrti njegovog starijeg brata, kastiljskog kralja Henrika III, kastiljski plemići su mu predložili da zbace njegovog bratića, Ivana II, i da njega postave za kralja. Ferdinand je odbio, te je sa bratovom udovicom, Katarinom Lankasterskom, preuzeo regentstvo za vrijeme Ivanove maloljetnosti. Ubrzo je upao u sukobe s kraljicom Katarinom, te su oni podijelili upravu nad kraljevinom, i to tako da je Ferdinandu ostao južni dio. Nakon Ferdinandove smrti Katarina je dobila de facto vlast nad cijelom kraljevinom.

Nakon što je Ferdinandov dajdža, aragonski kralj Martin, umro bez potomstva, Ferdinand je bio od strane plemstva izabran za kralja Aragonije umjesto maloljetnog kastiljskog kralja Ivana II koji je po primogenituri bio zakonski nasljednik.

Godine 1414. Ferdinand je stvorio titulu princa od Girone koja je za aragosnkog prijestolonasljednika trebala imati istu funkciju kao i titula princa od Asturije za kastiljskog prijestolonasljednika.

Najznačajnije postignuće u njegovoj kratkoj vladavini bio je dogovor iz 1416. kojim je zbacio protupapu Benedikta XIII. Sahranjen je u aragonskoj kraljevskoj grobnici u manasturu Poblet, u veličanstvenom grobu sagrađenom po zapovijedi njegovig sina i nasljednika, Alfonsa V.

Ferdinandov život opisao je italijanski humanista, Lorenzo Valla, u svom djelu Historiarum Ferdinandi regis Aragonum libri.

Ferdinandova supruga je bila Eleonora od Alburquerquea, a njihova djeca su bili:

Naslijedio ga je najstariji sin, Alfons V.


Prethodnik:
Martin
Kralj Aragonije, Majorke,
Valencije
, Sardinije i Sicilije

14121416
Nasljednik:
Alfons V