Ferdinand I, kralj Aragonije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ferdinand I
Ferrando I d'Aragón.jpg
Kralj Aragonije, Valencije, Majorke, Sardinije, i Sicilije
Vladavina 14122. april 1416.
Prethodnik Martin
Nasljednik Alfons V
Supružnik Eleonora od Alburquerquea
Djeca Alfons V, kralj Aragonije
Marija Aragonska
Ivan II, kralj Aragonije
Henrik, vojvoda od Alburquerquea
Eleonora Aragonska
Dinastija Trastámara
Otac Ivan I, kralj Kastilje
Majka Eleonora Aragonska
Rođenje 27. novembar 1380.
Smrt 2. april 1416.

Ferdinand I (španski: Fernando I; 27. novembar 1380 – 2. april 1416), poznat kao Ferdinand Pravedni i Ferdinand Iskreni, bio je kralj Aragona, Valencije, Majorke, Sardinije, Korzike i Sicilije, vojvoda Atine i Neopatrije, te grof Barcelone, Roussillona i Cerdanye od 1412. do 1416. Također je bio i regent Kastilje od 1406. do 1416.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bio je mlađi sin kastiljskog kralja Ivana I i Eleonore Aragonske.

Godine 1406, po smrti njegovog starijeg brata, kastiljskog kralja Henrika III, kastiljski plemići su mu predložili da zbace njegovog bratića, Ivana II, i da njega postave za kralja. Ferdinand je odbio, te je sa bratovom udovicom, Katarinom Lankasterskom, preuzeo regentstvo za vrijeme Ivanove maloljetnosti. Ubrzo je upao u sukobe s kraljicom Katarinom, te su oni podijelili upravu nad kraljevinom, i to tako da je Ferdinandu ostao južni dio. Nakon Ferdinandove smrti Katarina je dobila de facto vlast nad cijelom kraljevinom.

Nakon što je Ferdinandov dajdža, aragonski kralj Martin, umro bez potomstva, Ferdinand je bio od strane plemstva izabran za kralja Aragonije umjesto maloljetnog kastiljskog kralja Ivana II koji je po primogenituri bio zakonski nasljednik.

Godine 1414. Ferdinand je stvorio titulu princa od Girone koja je za aragosnkog prijestolonasljednika trebala imati istu funkciju kao i titula princa od Asturije za kastiljskog prijestolonasljednika.

Najznačajnije postignuće u njegovoj kratkoj vladavini bio je dogovor iz 1416. kojim je zbacio protupapu Benedikta XIII. Sahranjen je u aragonskoj kraljevskoj grobnici u manasturu Poblet, u veličanstvenom grobu sagrađenom po zapovijedi njegovig sina i nasljednika, Alfonsa V.

Ferdinandov život opisao je italijanski humanista, Lorenzo Valla, u svom djelu Historiarum Ferdinandi regis Aragonum libri.

Ferdinandova supruga je bila Eleonora od Alburquerquea, a njihova djeca su bili:

Naslijedio ga je najstariji sin, Alfons V.


Prethodnik:
Martin
Kralj Aragonije, Majorke,
Valencije
, Sardinije i Sicilije

14121416
Nasljednik:
Alfons V