Feria del Sol (Mérida)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Arena za borbu s bikovima

Feria del Sol (Sunce fer ili Sunce Festival), poznat još i kao Taurino Carnaval de América je međunarodni kulturni festival, koji se svake godine održava u Méridi, u Venezueli.

Aktivnosti[uredi | uredi izvor]

Festival se održava tokom februara, u isto vrijeme kao i karneval. Tokom festivala održavaju se brojne kulturne i komercijalne izložbe, koncerte, povorke, sportska takmičenja, prodaja stoke i izbor Kraljice izložbe (Reina del Sol).

Nakon izgradnje arene za borbu s bikovima, tu se održava festival. Prvobitno je planirano da festival bude početkom decembra oko proslave dana Bezgrešnog začeća Marijina, ali je to kasnije promjenjeno. Prvi festival je održavan dva dana, 9. i 10. decembar. Zbog stalne kiše u decembru organizatori festivala odlučili su ga premjestiti u februar. Borbe sa bikovima u Meridi jedni su on najpoznatijih obilježja Venezuele, i jedni su od najpoznatijih borbi s bikovima na svijetu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]