Festival narcisa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Figura psa, ukrašena narcisima
Figure od narcisa, izložene na jezeru
Figura sove okićena narcisima u paradi festivala

Festival narcisa (njemački: Narzissenfest) je festival cvijeća u Ausseerlandu u Austriji, koji se održava svake godine u proljeće od 1960. godine. Narcis ima bijeli cvijet u štajerskom Salzkammergutu i raste u regiji na livadama, koje se obrađuju manje intenzivnom poljoprivredom. Ovaj veliki događaj s prosječno 17.000 posjetitelja i oko 3.000 sudionika prati ORF Steiermark, lokalni studio državne ORF televizije i stoga privlači sve više posjetitelja u regiju.

Festival[uredi | uredi izvor]

Festival traje četiri dana, tokom kojih se gostima nudi niz događanja.

Uvertira je izbor kraljice narcisa i dviju princeza, uvijek sedmicu prije festivalskog vikenda. Povjerenstvo vrši predselekciju među kandidatkinjama, koje se moraju suočiti s publikom radi konačnog izbora. Sljedeće će godine odabrane djevojke, predstavljati Ausseerland, Štajersku i Austriju na raznim događajima i festivalima. U petak obrtnici organiziraju dugu noć narcisa uz muziku i mogućnost kupovine suvenira. U subotu je središte Bad Ausseea rezervirano za pješake. Kroz centar se nudi vožnja starinskim automobilom. U prezentaciji učestvuju i pripadnici Crvenog križa, koje prati muzika i marš muzičkih sastava.

Glavni dio festivala odvija se u nedjelju. Od 2022. festivalska nedjelja održavat će se svake tri godine naizmjenično u Altausseeu, Bad Ausseeu i Grundlseeu. U Bad Ausseeu održava se gradska parada s visokim figurama od narcisa. U Grundlseeu i Altausseer Seeu figure su izložene na paradi brodova, koji plutaju jezerima. Mnogo mjeseci prije festivala, porodice, klubovi i prijatelji razvijaju dizajne i kasnije ih grade od žice. Dan prije nedjelje Praznika narcisa, figure su bogato ručno okićeve s narcisima i drugim prirodnim proizvodima. Povorku prate muzički sastavi iz regije, razne udruge narodnih nošnji i izabrane kraljice i princeze festivala.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ideja o organizaciji festivala narcisa zapravo je potekla iz Mariazella kasnih 1950-ih. Tu nisu uspjeli nakon prve organizacije zbog troškova, koji su postali neodrživi. U Ausseerlandu je drugačije: ovdje je bilo i ima mnogo livada s narcisima, a ljudi iz Ausseera prebrodili su tešku ekonomsku situaciju golemim osobnim trudom.

Turističko društvo Bad Aussee je od 28. do 29. maja 1960. prvi put u Bad Ausseeu organiziralo Festival narcisa. Prvotno je u nedjelju u Bad Ausseeu održana samo jedna parada automobila. Prve godine, uz narodne nošnje i školske grupe, sudjelovalo je nekoliko muzičkih sastava i 72 vozila. Tada su vozila samo bila ukrašena buketićem narcisa pričvršćenim na automobilske antene. Publika je odmah na početku u noći sa subote na nedjelju u sklopu Bala narcisa putem kupovine Herzerla odabrala Kraljicu narcisa i njezine dvije princeze.

Već 1963. kao velika novina postoji defile čamaca, i to na dva jezera. Tih se godina parada brodova na Grundlseeu održavala subotom poslijepodne, dok se parada na Altausseeu odvijala nakon nedjeljne automobilske parade. Dugi niz godina postojao je veliki vatromet u subotu na Festivalu narcisa u Bad Ausseeu. U prvim je godinama broj posjetitelja bio skroman, između 2000 i 4000 gostiju.[1]

Dana 2. juna 2013. parada brodova morala je biti otkazana iz sigurnosnih razloga po prvi put u historiji Festivala narcisa zbog poplave Grundlseea i blata na prilaznim cestama.[2]

Godine 2020. Festival narcisa je prvi put morao biti potpuno otkazan zbog neizvjesne situacije pandemije COVID-19.[3]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Geschichte & Verein". narzissenfest.at (jezik: njemački). Pristupljeno 5. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Hochwassersituation leicht entspannt". steiermark.orf.at (jezik: njemački). ORF Steiermark. 2013. Pristupljeno 5. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Narzissenfest in Bad Aussee abgesagtt". steiermark.orf.at (jezik: njemački). ORF Steiermark. 13. 3. 2020. Pristupljeno 5. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]